„A kormány konzervatívabb növekedési előrejelzése valószínűbb”

Alapvetően az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon mintegy ötven százalékát kitevő állampapír részéből fogják csökkenteni az államadósságot – mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek a miniszterelnök bejelentésére reagálva.

MNO
2011. 06. 14. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Belgrádban bejelentette, hogy a magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot július 1-jétől 77 százalékra csökkenti egy lépésben, erről jövő héten lesz bejelentés. A miniszterelnök a sajtónak azt is elmondta, hogy Magyarország minden rendelkezésre álló pénzt az államadósság csökkentésére fordít.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) keddi közlése szerint a pénztárak összességében 2946 milliárd forintnyi vagyont adtak át az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány. Barta György elmondta: az államadósság idei csökkenése az átvett nyugdíjpénztári vagyonnak tudható be. A CIB vezető elemzője úgy vélekedett, hogy a kormány fiskális rátermettsége jövőre derül ki igazán, amikor nem lesznek ilyen nagy egyedi bevételek, mint például a nyugdíjvagyon. A csökkenés be van árazva, erre a piac számít, inkább az lesz az érdekes, hogy az adósság milyen mértékben tud majd csökkenni 2012-ben – tette hozzá.

A kormánynak többféle előrejelzése is volt arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben tud csökkenni az adósságpálya. Ez egy kicsit eltér attól, amit a nemzetközi szervezetek várnak, ugyanis a kormány egy kicsit meredekebben csökkenő adósságpályára számít. Ez Barta György szerint elsősorban annak tudható be, hogy a növekedési előrejelzéseik is valamivel optimistábbak, mint a nemzetközi szervezeteké.

Erre vonatkozóan is volt egy kisebb vita az Európai Bizottság és a Matolcsy György vezette minisztérium között – emlékeztetett az elemző. Elsősorban a növekedési várakozásokban a nagy eltérés a magánfogyasztási komponensből adódik. „A nemzetközi szervezetek és mi is egy kicsit óvatosabbak vagyunk ezzel a komponenssel kapcsolatban, mert úgy gondoljuk, hogy a laza munkaerőpiac, a hitelszűke és a kormányzati megszorító intézkedések miatt nem lesz olyan mértékű a fellendülés e téren, mint amire ők számítanak. Valószínűbb az, hogy a kormány konzervatívabb növekedési szcenáriója az, ami majd megvalósul, s ennek megfelelően alakul majd a növekedés, és ennek megfelelően tud majd csökkenni az államadósság-ráta” – mondta Barta György.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.