A németek elleni vereséggel sötét jövő várhat ránk

Kevés vagy sok? Ez a kérdés gyötörte a kézilabdabarátokat a szombati magyar-német vb-selejtező győri visszavágója előtt. Egy dolog teljesen biztos volt a sportág szempontjából sorsdöntő meccs előtt: Balingenben semmi sem dőlt el. Hatalmas csatára számíthattunk, megkaptuk.

Gabay Balázs
2011. 06. 11. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az előzmények alapján nem lehettünk túl optimisták a kinti meccs előtt, a németek viszont hatalmas önbizalommal léphettek pályára az odavágón – utalt Mátéfi Eszter a Batta-kupán gyászosan szereplő magyar, és a hazai felkészülési tornán klasszis csapatokat legyűrő német válogatott közelmúltbeli eredményeire. – A célunk az volt, hogy két meccs alapján jussunk ki Brazíliába, én pedig úgy gondolom, hogy a kétgólos hátrány hazai pályán ledolgozható. A szövetségi kapitány az MNO-nak úgy vélte az első találkozón látott gyenge magyar kapusteljesítmények mögött az állhat, hogy a lányok túlpörögtek. – Mondtam is Bakos Pistának (a válogatott kapusedzője, a szerk.), hogy figyeljen rá, ezúttal a meccs napján lobbanjon fel a harci kedv Katiék szemében.”

A sorsdöntő jelző ezúttal tényleg a valóságot fedte, hiszen az a csapat, amelyik ezen a meccsen győztesként túljut, utazhat a decemberi vébére, ahonnan pedig kvalifikálhatja magát a londoni olimpiára. Ahogy tehát mondani szokták: mindent vagy semmit!

Ennek szellemében telt ház fogadta a csapatokat a győri Magvassy sportcsarnokban. Az összekapaszkodásnál mindkét gárda játékosainak tüzet szórtak a szemei, elképesztő feszültség tükröződött az arcokon.

Althaus góljával a németek kezdték a gólgyártást, Pálinger védése után azonban Vérten egalizált lerohanásból. Örömtelinek tűnt, hogy az odavágón gyengén teljesítő Görbicz lazán beverte a megítélt hétméterest, Pálinger pedig újabb bravúrt mutatott be a 7. percben. A németek a félidő harmadára két góllal is elhúztak, gyors támadásaikkal szemben ekkor nem volt ellenszere a mieinknek. Pálinger Kati 50 százalék környékén védett, ennek köszönhetően pedig a 14. percben először vezettünk (6-5), két perccel később pedig már összesítésben is egyenlítettünk.

Átrohantak rajtunk

A kapufák mindkét oldalon karcsúsodtak az első félidőben, ennek azonban mi egy picivel jobban örültünk. A játékrész közepén a németek 3-0-ás rohammal visszavették a vezetést, Mátéfi Eszter pedig kikérte az idejét. Grit Jurack lövéseit egyelőre sikerült hatástalanítani, Szamoránsky Piroska viszont a második remek bejátszást is bevágta (8-8), a következő támadásnál pedig hetest harcolt ki. A túloldalon Krause balingeni formát mutatott, és visszavette a vezetést csapatának.

Az átlövéseinkből elvétve született csak gól, a németek pedig nem egyszer átrohantak rajtunk, villámgyorsan fejezték be akcióikat. Volt azonban egy ember, aki útját állta a legjobban helyezett lövéseknek is: Pálinger Katalin. Ha ő nincs, könnyedén hizlalhatta volna több gólosra a fórt az ellenfél. A félidő lefújása előtt emberelőnyben is két gólt kaptunk, először vezetett hárommal Németország. (11-14).

Pokoli percek

A második félidőben Bulath, Bódi és Kovacsics Anikó is a kezdőben kapott helyet, de újfent a németek dobták az első gólt. A magyar válogatott félelmetesen gyengén kezdte a második félidőt: hét perc is eltelt, mire Görbicz Anita megszerezte első találatunkat (13-18). Még ment a visszajátszás, mikor már újra a magyar kapuban táncolt a labda. Pálinger Katalin tehetetlen volt Naszgornaja löketeivel szemben, egyre inkább elúszni látszott a hajó.

Herr Orsolya szép védéssel nyitott a kapuban, támadásban is némiképp eredményesebbek voltak ekkor a mieink. A németek azonban pillanatnyi feltámadást sem engedélyeztek, szinte minden támadást góllal fejeztek be. Hiába cserélte vissza Mátéfi Eszter kezdőembereit, a helyzet nem sokat változott: Görbiczen és Herren kívül az egész csapat alulmúlta önmagát.

Csalódottság, hitetlenség sütött a magyar arcokról az időkérés idején, ahogy a lelátón és a televízió előtt ülőkén.

Magyarország-Németország: 22-27

A magyar válogatott 1993 után első alkalommal marad le világeseményről, és mivel korábban az Eb-ről sem tudtuk magunkat kvalifikálni az olimpiára, így – szörnyű kimondani – Londonban sem lesznek ott Mátéfi Eszter tanítványai. Ennél is elkeserítőbb, hogy az olimpiai és világbajnoki pontok alapján felépülő sportági támogatásból minden bizonnyal csupán a töredéket kapja majd a női kézilabda szakág. Így félő, hogy a németek elleni vereséggel igen sötét jövő vár ránk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.