A szaúdiak nyomják le az olaj árát

Estek az olaj nemzetközi jegyzései a New York-i tőzsdenyitást követően arra a hírre, hogy iparági források szerint Szaúd-Arábia júliusban emelhet kibocsátásán.

MNO
2011. 06. 10. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati féltekén irányadó WTI könnyűolajfajta irányadó határidős árfolyama 2 dollár 77 cent eséssel 99,16 dolláron állt közép-európai idő szerint fél öt után. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1 dollár 46 cent csökkenéssel 118,11 dollár volt. A pénteki kereskedésben a két olajfajta árának különbözete rekordszintre, hordónként 19,09 dollárra szökött.

Az Al-Hayat szaúdi napilap pénteki közlése szerint Szaúd-Arábia egyoldalú lépéssel napi 8,66 millió hordóról 10 millió hordóra emelheti kibocsátását. Ez enyhített a befektetők aggodalmain, akik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) eredménytelen szerdai találkozóját követően a világpiaci kínálat szűkülése miatt kezdtek el aggódni. Az OPEC szerdán – a piaci várakozásoktól eltérően – nem tudott megállapodni a termelési szintek emeléséről.

Korábban az olaj nemzetközi jegyzései jelentős mértékben nőttek az észak-afrikai, illetve a közel-keleti politikai zavargások hatására. Akkor sokan a kieső termelési kapacitások pótlására biztatták az olajtermelő államokat. Bár néhány állam, így Szaúd-Arábia már februárban jelezte, hogy több olajat exportál, hivatalos OPEC-határozat akkor sem született a kvótaemelésről.

Cristopher Barret, a Crédit Agricole CIB elemzője szerint az emberek most kezdték megemészteni, hogy az OPEC már nem olyan erős szervezet, mint amilyen korábban volt. „Már nincs kvótája, nem tudja korlátozni a termelést, ezt a szaúdiak most kihasználják, és több olajat szállítanak a feltörekvő ázsiai piacokra” – érvelt a szakértő. Ez nyomást gyakorol az árakra – tette hozzá.

Harry Tchilinguiran, a BNP Paribas elemzője szerint a döntés elmaradása miatt több ország is termelésikapacitás-többlettel rendelkezik, így egyoldalúan emelhetnek kibocsátásukon. „Ebből a szempontból mindenki Szaúd-Arábiára figyel, aki a szabad kapacitások legnagyobb hányadával rendelkezik” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.