A szigetcsépi pince is hallatott magáról

Három nagyaranyérmes érdemelte ki a Magyarország 2011. évi csúcsbora – Champion elismerést a XXXII. Országos Borversenyen.

MNO
2011. 06. 10. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Royal Tokaji Borászat Tokaji Aszú 6 puttonyos Nyulászó 2003 – egyben a Tokaji borkülönlegesség kategória győztese – mellett a Vinatus Kft. Cuvée 2 és a Vesztergomi Bt. Turul Cuvée 2007 – egyben a vörösborok B kategória nyertese – érdemelte ki a Magyarország 2011. évi csúcsbora díjat.

A borversenyre 115 nevezőtől 377 tétel érkezett, amelyeket öt bizottságban két napon keresztül 27 szakember minősített. A „fehér” kategóriában 8 arany-, 56 ezüst- és 51 bronz-, a rozéknál 3 arany-, 8 ezüst- és 9 bronz-, a vörösboroknál 2 nagyarany-, 32 arany-, 80 ezüst- és 55 bronz-, a pezsgőknél 2 arany-, 7 ezüst- és 3 bronz-, a tokajinál 1 nagyarany-, 11 arany- és 5 ezüst-, a párlatoknál 5 arany-, 7 ezüst-, 1 bronz-, a természetes édeseknél 3 arany-, 9 ezüst- és 2 bronzérem született.

A fehérborok megítélése szigorú volt: a nevezett tételek mindössze 7 százaléka kapott aranyérmet.

Az idén szerényebben szerepeltek a pezsgők, a kevés számú párlat között valódi gyöngyszemekre bukkanhattak a bírálók, viszont úgy látják, hogy a vermutkategória eltűnőben van – közölte a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az MTI-vel. A neves pincészetek mellett – Bock, Polgár, Tiffán, Royal Tokaj, Tokaj Kereskedőház – számos korábban kevésbé elismert vállalkozás jelentkezett komoly eredményekkel, közülük is kiemelkedett a Gál Pincészet Szigetcsépről.

A csúcsminőség mellett a mindennapi borfogyasztást megalapozó, magas ár-érték arányú hazai borokat kívánták középpontba állítani a rendezők. Az 1000 forint alatti árfekvésű boroknál kiválóan szerepeltek a Kunsági borvidék fehér- és a Hajós-Bajai borvidék ebben a kategóriában indított vörösborai. A borverseny díjazott borait június 15-én a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet székházában, Párizsban mutatják be a francia szakújságíróknak és gasztronómiai szakembereknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.