A szlovákok és a csehek kedvelik őket legjobban

Lengyelország közvetlen szomszédai közül leginkább a szlovákok és a csehek kedvelik a lengyeleket – derül ki egy friss felmérésből, amelyben a lengyeleket arról kérdezték, hogyan értékelik szomszédaik viszonyát Lengyelországhoz.

MNO
2011. 06. 14. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBOS közvélemény-kutató intézet felmérésében részt vevők mintegy kétharmada (64 és 66 százalék) szerint a csehek és szlovákok barátian viszonyulnak Lengyelországhoz. Ennek ellenkezőjét a csehekről a megkérdezettek mindössze 6, a szlovákokról pedig 2 százalékuk állította. A felmérés szerint a lengyelek körében is a csehek és a szlovákok a legkedveltebbek a közvetlen szomszédok közül.

A válaszadók több mint fele (57 százalék) jónak minősítette a németek viszonyát a lengyelekhez, 17 százalékuk szerint viszont negatív ez a kapcsolat. A litvánok és ukránok esetében csaknem azonos volt a megítélés: pozitív viszonyulást feltételezett a litvánok esetében a megkérdezettek 45 százaléka, míg az ukránok esetében ez az arány 46 százalék volt.

Negatív viszonyulást említett a megkérdezettek 19 százaléka a litvánok, 17 százaléka az ukránok esetében. Az oroszok esetében 55 százalék vélte úgy, hogy nem barátságosak Lengyelországgal szemben (19 százalék volt ellenkező véleményen), 18 százalék szerint az oroszok viszonya a lengyelekhez se nem jó, se nem rossz.

A fehéroroszokról 48 százalék gondolja azt, hogy negatívan ítélik meg a lengyeleket. Az előző, 2005. évi felméréssel összehasonlítva kiderült, hogy a németek és az oroszok lengyelekhez való viszonya a lengyelek megítélése szerint javult, a litvánoké és az ukránoké romlott, míg a cseheké és a szlovákoké nagyjából ugyanolyan szinten maradt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.