A szlovákok továbbra is készek tárgyalni Budapesttel

A szlovák diplomácia szerdán ismételten megerősítette, hogy kész tárgyalni Budapesttel az állampolgárságot érintő egyes kérdésekről, ahogyan arra február 15-én is javaslatot tett.

MNO
2011. 06. 02. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminisztérium sajtóosztálya közölte: Frantisek Ruzicka, a tárca európai ügyekért felelős főosztályának igazgatója erről a nap folyamán tájékoztatta Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet, akit bekérettek a minisztériumba. Az igazgató ezzel összefüggésben egy, a magyar külügyminiszternek címzett levelet adott át a nagykövetnek.

Ruzicka ugyanakkor egy diplomáciai jegyzéket is átadott a nagykövetnek. Ebben a szlovák fél azt kéri Budapesttől, foglaljon állást azzal kapcsolatban, hogy a jövőben milyen módon folyósítja Magyarország a szlovákiai magyaroknak szánt oktatási és kulturális támogatást. Az erről szóló megállapodást 2003. december 12-én írta alá a két fél.

Dzurinda már májusban jelezte

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter már május elején Pozsonyban, Martonyi Jánossal való tárgyalásai alkalmával aláhúzta: Szlovákia továbbra is várja a választ arra a kettős állampolgárságot érintő szlovák szerződéstervezetre, amelyet Maros Zilinka belügyi államtitkár adott át február 15-én magyar partnerének Budapesten.

A magyar álláspont szerint viszont Budapest csak azt követően kíván érdemben foglalkozni a kettős állampolgárságot szabályozó szlovák–magyar szerződéssel, ha Szlovákia már véglegesítette a maga állampolgársági törvényét. Dzurinda a májusi külügyminiszteri találkozón problémának minősítette a magyar kormány azon döntését, miszerint a magyarországi oktatási támogatásokat a jövőben Szlovákiában nem a Pázmány Péter Alapítvány, hanem más szlovákiai magyar szervezetek osztják szét. Szlovák vélemény szerint ez ellentétes a 2003-as kormányközi megállapodással.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.