A teher mérséklése érdekében indult konzultációs sorozat

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal Egyszerű állam címmel országos konzultációsorozatot indított a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának második lépésében szereplő 400 milliárd forintos teher mérséklésének lehetőségéről. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788167" target="_blank">• A kormányzat csökkenti a cégek brutális adminisztrációs terheit</a></strong>

MNO
2011. 06. 02. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy hónapig tartó konzultáció csütörtöki budapesti nyitó rendezvényén Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány ötszázmilliárd forintos bürokráciacsökkentő csomagot indított áprilisban. Az első lépésben szereplő 105 milliárd forint vállalkozói teher csökkenését eredményező intézkedéseket július végéig jogszabályokban megjelenítik, a további 400 milliárd forintos csökkentésre javaslatokat, ötleteket várnak, a tárca augusztus végére terjeszti a kormány elé az erre vonatkozó javaslatát – mondta Cséfalvay Zoltán.

A nyitórendezvényen bejelentették, hogy a több nagyvárost érintő személyes konzultáció mellett elindították a www.egyszeruallam.hu honlapot is, amelyen keresztül bárki eljuttathatja észrevételét, javaslatát elektronikusan is a tárcához.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt célja a vállalkozások és ezáltal a magyar gazdaság erősítése, hiszen tíz év alatt az egymillió adózó új munkahely megteremtésére a vállalkozások képesek. A vállalkozások versenyképessége érdekében a kormány csökkenti az adó- és adminisztrációs terheket, elősegíti a külpiacra jutásukat, támogatja a finanszírozási forrás hozzáférésüket, és ösztönzi az innovációt – emelte ki az államtitkár.

Az adminisztrációs terhekkel kapcsolatosan Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy Magyarországon minden megtermelt 10 forintból 1-et adminisztrációra költenek a vállalkozások, míg versenytársaiknál ez az arány lényegesen alacsonyabb. A nyitó konzultáción részt vevő érdekképviseletek vezetői fontosnak nevezték, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhe csökkenjen, mert az így náluk maradó forrásból bővíteni, fejleszteni lehet.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes szakértői csoportoknak piacot teremtett az adminisztrációs teher, ezért lesznek ellenérdekeltek is a bürokrácia csökkentésében. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke szerint a mikro-, családi és kisvállalkozások meghatározását át kellene gondolni és egyszerűbb szabályokat alkotni számukra.

Fekete István, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke kiemelte: az egyszerűsítéseket úgy kell szabályozni, hogy az ne a feketegazdaság irányába hasson. Havas István, az AmCham elnöke beszámolt arról, hogy négy területen (adózás, humán, munkavilága, pályázat) gyűjtik az egyszerűsítésre vonatkozó javaslataikat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.