A törvénytervezet csökkentené a magyar lakosság számarányát

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította koalíciós partnerének azt a tervezetét, amely radikálisan átalakítaná az ország közigazgatási szerkezetét úgy, hogy a jelenlegi 41 megyét nyolcba tömörítené.

MNO
2011. 06. 14. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) a keddi koalíciós tárgyalásokon ismertette elképzeléseit az RMDSZ-szel a közigazgatás átfogó reformját előíró törvénytervezetéről. A PD-L a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régiót megyékké alakítaná át, amit az RMDSZ elsősorban azért ellenez, mert az újonnan létrehozott közigazgatási egységekben jelentős mértékben csökkenne a magyar lakosság számaránya.

A PD-L pénteken jelezte Ioan Oltean főtitkár révén, hogy nyolcra csökkentené a megyék számát. Először Traian Basescu államfő beszélt erről egy kormányülésen, amelyen meghívottként vett részt. Basescu azzal érvelt, hogy a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régiónak megyévé való átalakításával jelentős mértékben karcsúsítható az államapparátus, és csökkenthető a bürokrácia. A demokrata pártiak azt is kilátásba helyezték, hogy rendkívüli parlamenti eljárással, úgynevezett felelősségvállalással terjesztik a parlament elé a közigazgatási szerkezet módosításáról szóló tervezetet.

Egyes román lapok tudni vélik, hogy a demokraták felkínálták az RMDSZ-nek: a közigazgatási szerkezet módosításáról szóló tervezetet a kisebbségi törvénytervezettel együtt nyújtsák be felelősségvállalással a törvényhozó testület elé. Ez az eljárás azt jelenti, hogy az így beterjesztett jogszabályokról nem tartanak parlamenti vitát, de az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kabinet ellen.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azonban már csütörtökön kijelentette magyar önkormányzati képviselők előtt, hogy az RMDSZ nem fog olyan alkut kötni, amelynek keretében a kisebbségi törvényért cserében elfogadja az ország közigazgatási felépítésének módosítását. Kelemen a keddi koalíciós tárgyalásokat követően is jelezte: ha a PD-L nem áll el attól a szándékától, hogy nyolcra csökkenti a megyék számát, akkor felbomolhat a kormánykoalíció.

A délutáni órákban a demokraták már visszakoztak. Vezetőik elismerték, hogy egyelőre nincs egyetértés a koalícióban a közigazgatási reformot illetően. Jelezték, hogy tárgyalni fognak az RMDSZ-szel, valamint a koalíciót támogató független és a nemzeti kisebbségeket képviselő honatyákkal egy közös álláspont kialakítása érdekében.

A PD-L elképzelése szerint a romániai magyarság csaknem 90 százaléka két külön megyébe tartozna. Az egyikben a jelentős magyar lakossággal rendelkező jelenlegi három megye, Hargita, Kovászna és Maros egy közigazgatási egységet alkotna a mostani Szeben, Brassó és Fehér megyékkel, így az újonnan létrehozandó „óriásmegyében” a magyarság aránya a 30 százalékot sem érné el (legalábbis a 2002-es népszámlálási adatok szerint). A másik megyébe tartozna a jelenlegi Kolozs, Beszterce-Naszód, Szilágy, Máramaros, Bihar és Szatmár megye. Ebben a régióban a magyarság számaránya a 20 százalékot sem éri el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.