A világ legmagasabban fekvő alagútja készül

Megkezdődött a világ legmagasabban fekvő autópálya-alagútjának építkezése a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban – jelentette a Hszinhua hírügynökség szerdán.

MNO
2011. 06. 01. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trola hegységen átvezető alagút 4240 és 4380 méter magasan épül és a Szecsuan–Tibet-autópálya része, amely a keleti Csengtut (Chengdu) köti össze nyugaton Lhászával. A 7 kilométer hosszú alagút a hegyen átkelés idejét az eddigi több mint két óráról mindössze tíz perc körülire zsugorítja – tájékoztatott Li Ming, az építkezés menedzsere. Elmondta, a tényleges kezdéshez elsőként egy 14 kilométeres utat kell építeniük a hegy keleti oldalában. Az alagút építését a tervek szerint négy év múlva fejezik be, a beruházás teljes összege meghaladja az 1,1 milliárd jüant (172 millió dollár).

A 2415 kilométer hosszú Szecsuan–Tibet-autópályát a világ egyik legéletveszélyesebb autóútjaként tartják számon; 14 hegyen, mintegy tucatnyi folyón vezet át az útja négy-ötezer méter magasan.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.