Aktívabb kapcsolatra van szükség

Orbán Viktor szerint európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja; a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása után fontos lenne, hogy folytatódjon a Nyugat-Balkán integrációja.

MNO
2011. 06. 14. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök – mint szóvivője, Szijjártó Péter az MTI-t tájékoztatta – erről Boris Tadics szerb elnöknek beszélt kedden Belgrádban.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor egynapos látogatást tett a szerb fővárosban, ahol Mirko Cvetkovics kormányfővel is megbeszélést folytatott. Orbán Viktor a Tadiccsal való találkozón ismét világossá tette, hogy Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja Szerbia európai uniós integrációját.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően a miniszterelnök és az elnök egyetértett: a gazdasági együttműködést – amely a lehetőségeknél alacsonyabb szintű – jóval aktívabbá kell tenni. A tárgyalásokon szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének szükségessége is; a két fél számba veszi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket.

A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egybehangzó minősítése szerint komoly előrelépések történtek az egymás kisebbségeinek megbecsülése és védelme terén. Úgy foglaltak állást, hogy Közép-Európa – amiképpen a válság előtt, úgy utána is – az egész európai gazdasági növekedés motorja lehet.

A miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor szerdán Szarajevóban, csütörtökön pedig Pozsonyban tesz egynapos látogatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.