Alapvető fordulatot jelent a Nemzeti vidékstratégia

Újra kell építeni a globalizmus miatt megszakadt kapcsolatot város és vidék, illetve a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem között, ehhez pedig az organikus gazdálkodás kínál modellt a mezőgazdaságban – fejtette ki Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára szerdán egy gödöllői szakmai konferencián.

MNO
2011. 06. 01. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ángyán József szerint a mai világ problémáinak gyökere az úgynevezett modern kétpártiság, amit David C. Korten tárt fel a Tőkés társaságok világuralma című művében. Az egyik oldalon a globális tőke érdekei, a másik oldalon pedig a helyi közösségek állnak. „Nem több, mint kétezer család ellenőrzi az erőforrásokat és a javakat a világon” – mondta a VM államtitkára. „Ezt brutálisan éljük meg Magyarországon a rendszerváltás kapcsán” – tette hozzá.

Ángyán József hangsúlyozta: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy egészen más irányba haladjanak tovább a folyamatok. „Vissza kell szereznünk a döntési képességünket a saját életünk fölött” – mondta. Ha az államok és az uniós intézmények a Korten által leírt kétpártiságban nem a közösségek oldalára állnak, hanem a globális tőke oldalára, „akkor végünk van” – fogalmazott az államtitkár. Ez az alapprobléma, a magyar elképzelés a probléma megoldására pedig az, hogy „visszavesszük az államunkat, a szuverenitásunkat” – szögezte le.

A mezőgazdaságban az eredeti funkciók helyreállítására, a megbomlott kapcsolatok újjáépítésére kell törekedni. Erre tesz kísérletet a Nemzeti vidékstratégia, amely alapvető fordulatot jelent – mondta Ángyán József az ökológiai gazdálkodási mozgalmak nemzetközi szövetségének (IFOAM) tanácskozásán. A magyar uniós elnökség keretében rendezett konferencián az államtitkár hangsúlyozta: a mezőgazdaság megújításához az ökológiai gazdálkodás nyújthat mintát, hiszen ez a leginkább innovatív gazdálkodási forma. „Innen kell, hogy jöjjön a megújulás” – mondta Ángyán József. A cél a minőségi, biztonságos élelmiszer és az élhető világ. „Azt szeretnénk, ha a vidéki emberek ebben munkát találnának, a városlakók pedig biztonságos hátországot” – mondta a VM államtitkára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.