Annyira botrányos lett, hogy ollóval vágták ki az újságokból

Különös fegyvert választott a kabuli korrupció ellen egy amerikai születésű afgán: Aman Modszadidi abszurd humorral és sajátos performanszokkal harcol a társadalmi problémák ellen – tudósít a The Wall Street Journal. 16 államban immár legálisan lehet marihuánát vásárolni – természetesen csupán orvosi célokra. Az egyre terjedő trend nehéz választás elé állítja a bankkártyacégeket: a szövetségi törvény betűjét kövessék, vagy a helyi rendelkezéseknek tegyenek eleget? – a Credit.com megvizsgálta a cégek reakcióit.

Kovács N. László
2011. 06. 02. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Wall Street Journal (wsj.com)

Különös fegyvert választott a kabuli korrupció ellen egy amerikai születésű afgán: Aman Modszadidi abszurd humorral és sajátos performanszokkal harcol a társadalmi problémák ellen – tudósít a The Wall Street Journal.

A tavalyi parlamenti választások idején különös plakátok jelentek meg az afgán főváros falain: szúrós tekintetű, fekete turbános férfi nézett róluk a választóra, nyakában pedig egy aranybevonatú pisztoly lógott láncon. „Szavazz rám! Gazdag vagyok és igazi dzsihádista” – szólt a szöveg. A dzsihád itt az amerikaiak által támogatott szovjetellenes küzdelemre utal. A „mudzsahedinek” a tálibok bukása óta elfoglalták a kormányzat legfelső köreit, és nekifogtak megtömni zsebüket a világ egyik legkorruptabb országává téve Afganisztánt.

A floridai születésű, éppen negyvenéves férfi szerint a dzsihád olyan az országban, mint Amerikában a vastag aranylánc a rapperek nyakában: hitelességet biztosít, vagy inkább annak az illúzióját. Modzsadidi ennek jegyében sajátos figurát jelenít meg: a „dzsihádista gengszter” ellentmondásos fotósorozatban gúnyolja az elitet. „Hosszú munkanap után” című fotója különösen nagy felháborodást váltott ki: a szakállas-turbános-pisztolyos Modzsadidi egy kanapén ül, előtte az asztalon alkohol, hasis és lőszer – meg egy aranyozott műláb. A mudzsahedin unott kifejezéssel kapcsolgatja a televíziót, miközben egy elfátyolozott arcú, de egyébként kifejezetten hiányos öltözetű hölgy bújik hozzá.

A sorozat – melynek egyes darabjai több mint tízezer dollárért keltek el – óriási felháborodást váltott ki Kabulban. Néhány kép megjelent az Afghan Scene nevű angol nyelvű magazin hasábjain, a cenzorok szó szerint, azaz ollóval kivágatták a kérdéses fotókat a már kinyomtatott 9 ezer példányból. „Ez nem egy muszlim harcos, inkább valami indiai vagy hasonló – háborgott az egyik cenzor a képeket látva. – Ez a szent háború megsértése, istenkáromlás”.

Modzsadidi célja persze éppen az, hogy ehhez hasonló botrányokkal a valódi problémákra irányítsa a figyelmet. Egyik leghírhedtebb performansza során rendőri egyenruhát öltött, és közúti álellenőrzés keretében körülbelül kétdollárnyi (ez Kabulban jelentős összegnek számít) „kenőpénzt” ajánlott fel az autósoknak, mintegy kárpótlásul azokért az összegekért, melyet „kollégái” korábban elvettek.

Az afgán fővárosban lassú, de biztos növekedésnek indult a modern művészetet önkifejésül választók száma. Modzsadidi egyfajta vezéralak, de legalábbis fontos figura, aki „képes megmutatni, mire képes a provokatív művészet”, ahogy Tamim Samee, az ország első modern művészeket díjazó bizottságának vezetője mondja. A férfi többször is segített a díjazottak kiválasztásában, emellett a graffiti használatára és lehetséges üzenetére oktatja a fiatal afgánokat.

Credit.com (credit.com)

16 államban immár legálisan lehet marihuánát vásárolni – természetesen csupán orvosi célokra. Az egyre terjedő trend nehéz választás elé állítja a bankkártyacégeket: a szövetségi törvény betűjét kövessék, vagy a helyi rendelkezéseknek tegyenek eleget? – a Credit.com megvizsgálta a cégek reakcióit.

„Ez egy különösen fontos, kurrens kérdés, melyre jelenleg is igyekszünk megfelelő választ találni” – nyilatkozta a MasterCard szóvivője. A világ egyik vezető hitelkártyacége eddig engedélyezte a „füves” tranzakciókat, a hivatalos álláspont azonban változhat. A Visa és a Discover szintén a drog használói pártján állnak, míg az American Express a szövetségi tiltásra hivatkozva megtagadja az efféle vásárlások fedezését.

A kérdés a hatóságok előtt álló dilemmát tükrözi: az állami vagy az országos rendelkezéseket tartassák be? Az Egyesült Államokban továbbra is illegális a marihuána birtoklása, még akkor is, ha esetleg Kalifornia engedélyezte azt. A kérdésben Eric Holder igazságügy-miniszter korábbi nyilatkozata számít mérvadónak, mely szerint a szövetségi kormány „nem tartja elsődleges feladatának” az orvosi marihuánahasználók felkutatását és elítélését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.