Annyira férfias, akár a vulkán

Az izlandi női gleccserkölni után jön a férfias változat is annak köszönhetően, hogy a szigetországban nemrégiben ismét kitört egy vulkán.

MNO
2011. 06. 01. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az Eyjafjöll tűzhányó keserítette meg a nemzetközi légiforgalom életét, minek apropóján Sigrun Lilja Gudjonsdottir, egy izlandi nő a vulkán oldalán lévő gleccser olvadékvízéből kölnit kreált Eyjafjallajökull – rövidítve EFJ – néven. Az illatszer nem a kénköves poklot idézi, inkább citrusféle aromát juttat az ember – orrába és – eszébe.

Amikor az idén május 21-én kitört egy másik izlandi vulkán, a Grimsvötn, ami miatt ismét „porszem” került a légiközlekedés gépezetébe, Gudjonsdottir kitörő lelkesedéssel fogadta a vulkán kitöréséről szóló hírt, és azonnal úgy találta, hogy meglelte férfikölnijének nevét és legfőbb alapanyagát. Utóbbi a Grimsvötn gleccserének olvadéka lesz, az előbbi pedig a gleccser neve: Vatnajökull, rövidítve VJK.

Gudjonsdottir szerint a kölni igencsak férfias, akár a vulkán, amely 20 kilométer magasra lövellte ki magából a vulkáni hamut.

Az új illatszer előkészületei egyébként már hónapok óta folytak a vulkán kitörése előtt Grasse-ban, Franciaország kölnifővárosában. Ott készült és készül a női változat is, amelyből egy kis üvegcsényi 23 ezer forintba kerül. Eddig már csaknem 50 millió forint értékben kelt el belőle.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.