Autót vezettek a nők, letartóztatták őket

Legalább öt nőt vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában, mivel a királyság tiltását semmibe véve autót vezettek – mondta el egy aktivista szerdán.

MNO
2011. 06. 29. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabk szaúdi hírportál egy olyan esetről írt, amikor egy férfi jelentette a rendőrségnek, hogy elfátyolozatlan nőt látott a volán mögött. Az őrizetbe vételek a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában történtek. Az elfogottak helyzetéről bővebbet nem tudni.

Két héttel ezelőtt kampány indult a nők vezetési jogáért, s azóta több tucat asszony ült volán mögé Rijádban és más szaúdi városokban. A mostani akció a hatóságok első komolyabb válasza a mozgalomra.

A konzervatív muszlim országban nem tiltja vallási előírás, hogy a nők vezessenek, de a hatóságok a hagyományokra hivatkozva nem engedik őket a volán mögé. A jómódú nőknél azonban előfordul, hogy külföldön szerzett jogosítvánnyal mégis kormányhoz ülnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.