„Az együttélésről szóló tündérmesét el kell felejteni”

El kell felejteni a soknemzetiségű Koszovóról szóló „tündérmesét”, és Belgrádnak Albániával kell tárgyalnia a terület jogállásáról – mondja Ivica Dacsics szerbiai miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

MNO
2011. 06. 12. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Press című belgrádi napilapban vasárnap megjelenő interjúban a politikus kifejti, hogy bárki bármit mond, Koszovó sorsáról nem a szerbek, s nem is az albánok döntenek, hanem a legnagyobb hatalmak. „A koszovói soknemzetiségű együttélésről szóló tündérmesét el kell felejteni” – mondja a politikus, aki az elmúlt hetekben többször magára vonta a világsajtó figyelmét Koszovó felosztásáról szóló nyilatkozataival.

Dacsics szerint mindenki számára világos, hogy Koszovó egyedül nem tud boldogulni, s „Nagy-Albánia” megteremtésének folyamata zajlik, ezért Belgrádnak Tiranával kell tárgyalnia. A szocialista párti politikus hangsúlyozta, hogy ez a személyes álláspontja még akkor is, ha árulással vádolják, és szemére vetik, hogy nyilatkozataival szembemegy kormánya hivatalos politikájával.

„Némelyeknek áruló, némelyeknek nagyszerb szélsőséges vagyok. Pedig csak reális vagyok” – mondta Dacsics az interjúban. Koszovót – Szerbia egykori déli tartományát – túlnyomó többségében albánok lakják, a szerbek viszont vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik e területet. Az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után Koszovót ideiglenes ENSZ-igazgatás alá helyezték. A terület 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia nem ismer el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.