Az MKP elégedetlen a szlovák kormánnyal

Nem teljesítette gazdasági ígéreteinek zömét kormányzása első évében az Iveta Radicová vezette szlovák koalíciós kormány – állítja Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnöke.

MNO
2011. 06. 29. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány elkötelezte magát a takarékosság mellett, de ennek ellenére megemelte az adóterheket. Az állami kiadások az idén 55 százalékkal magasabbak, mint öt éve, holott három éve a gazdasági válsággal küzdünk” – mutatott rá Farkas Iván az MTI pozsonyi tudósítójához is eljuttatott közleményében. Szerinte „Nem beszélhetünk régiófejlesztésről, inkább a régiók visszafejlődéséről. Míg Pozsony és a Vág mente tovább fejlődik, addig Kelet- és Dél-Szlovákia tovább szegényedik.”

Az MKP úgy látja, romlott a vállalkozási környezet Szlovákiában, s az utóbbi hónapokban erőteljes áremelkedés tanúi lehetünk. Az infláció mértéke elérte a négy százalékot. „A világpiaci ármozgások mellett mindez a kormány konszolidációs csomagjának következménye. A folyamat vesztese a mezőgazdaság, következménye az élelmiszerek árának jelentős emelkedése. Közben elkezdődtek a második konszolidációs, megszorítócsomag előkészületei” – fejtette ki a magyar párt alelnöke.

Leszögezte: az MKP nem támogatja a járulék- és adóreform kormány által elfogadott változatát. Ez ugyanis a párt szerint azokat terhelné meg, akiktől azt várja a társadalom és végső soron a kormány is, hogy újabb munkahelyeket létesítsenek. „A közlekedési infrastruktúra terén a D1-es északi autópálya és az R1-es gyorsforgalmi út kivételével minden területen visszaesés tapasztalható. Az elektronikus útdíjrendszer bevezetésének következménye: szemünk láttára mennek tönkre a másod- és harmadosztályú közutak. A vasúti személyszállítás visszafejlődik: szűkítették a járatokat a fő vasúti vonalakon, és leépítették a vasúti szárnyvonalak egy részét” – áll a közleményben.

A parlamenten kívüli MKP nem támogatja Görögország további megsegítését, azt, hogy Szlovákia a garanciákon túl készpénzfizetéssel is hozzájáruljon a segélyezéshez, mert a párt szerint „Szlovákia szerepvállalása a kelleténél sokkal erőteljesebb”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.