Az ország területi épsége nem lesz tárgyalási téma

Azerbajdzsán folytatja a hegyi-karabahi konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket – jelentette ki vasárnap Ilham Alijev azeri elnök a fegyveres erők napján tartott katonai díszszemlén.

MNO
2011. 06. 26. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A konfliktus békés rendezésére törekszünk” – mondta az államfő. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán területi épsége, amelyet a nemzetközi közösség elismer, soha nem volt, és nem is lesz tárgyalási téma. A rendezés érdekében Azerbajdzsánnak több területen, így katonai téren is még erősebbnek kell lennie, és az államnak mindent meg kell tennie a hadsereg és annak anyagi-műszaki felszereltsége erősítéséért – hangsúlyozta Alijev a díszszemlén, amelyen 6000 katona vett részt.

A zömmel örmények lakta Hegyi-Karabah körüli viszály 1988-ra nyúlik vissza. A Szovjetunió megszűnte után a terület kikiáltotta a független Hegyi-Karabah Köztársaságot. A háború becslések szerint 15-25 ezer ember életét oltotta ki, 25 ezren sebesültek meg, több százezer ember menekült el lakhelyéről. 1994 májusában fegyverszünet jött létre, amelynek nyomán Azerbajdzsán elvesztette az ellenőrzést a terület felett. Azóta Azerbajdzsán és Örményország részéről tárgyalások folynak a konfliktus békés rendezéséről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.