Az utóbbi évek legjobb felvásárlási árát kapják

Jó árat kapnak a meggyért a termelők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a korai fajták szüretelése már be is fejeződött, míg a később érőké a jövő héten indul – közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza szerdán.

MNO
2011. 06. 29. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Érdi bőtermő és a Jubileum nevű meggyfajták szedésével végeztek eddig a szüretelők, akik 240 forintot kaptak a leadott gyümölcs kilogrammjáért – mondta Guttyán Tamás. Kiemelte: a mostani az utóbbi évek legjobb felvásárlási árának számít, hiszen korábban nagyon keveset fizettek a feldolgozó átvevők a meggyért, tavaly például csak 70-120 forint közötti volt az ár. A főfalugazdász tájékoztatása szerint a mostani jó árban szerepet játszik, hogy a termés nagy része lefagyott május 6-án éjjel. A térségben akkor mínusz 2 és 8 fok közötti hőmérsékletet mértek, s a meggytermés 70-80 százaléka odaveszett.

A késői fagy a megye teljes területén károsította a meggyültetvényeket, igaz, eltérő mértékben. A legnagyobb károk Záhony, Kisvárda, Vásárosnamény és Balkány környékén keletkeztek,ahol mínusz 5 fok alatt volt a léghőmérséklet. Szabolcsban jelenleg mintegy 4300 hektár meggyültetvény található, ami közel 10 000 család megélhetését segíti. A nagyobb ültetvénytáblák mellett ugyanis sokan gondoznak meggyfákat házuk kertjében, valamint a hétvégi kikapcsolódást biztosító hobbitelkeken, s a felesleges termést ők is piacra viszik.

A Nyírségben – folytatta Guttyán Tamás – a jövő héten kezdődik a későbbi érésű, a Debreceni, az Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi meggyfajták szüretelése, amelyek az ültetvények zömét teszik ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.