Azért rúgták ki, mert anya lett?

A Der Spiegel foglalkozik a vállalkozások által a politikai pártoknak juttatott adományokkal. A Die Welt arról tudósít, hogy a németországi Amnesty International vezetőjének kirúgásakor semmibe vették a nő jogait.

2011. 06. 11. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel

A pártok nem érzékelték az elmúlt évek gazdasági válságát. 2008-ban eredményes adományévet zártak, mivel majdnem 15 millió euróra emelkedtek bevételeik. A 2009-es válságévben még jobban jártak, mivel összesen 90 millió eurónyi adományt sikerült összegyűjteniük. Erre is van magyarázat, 2009-ben választási év volt, miként 2002-ben és 2005-ben is. Ennek ellenére meglepő, hogy éppen abban az évben értek el új csúcsot, amikor a gazdaság padlóra került. Különösen a CDU/CSU és FDP kap nagyobb adományokat, mert hagyományosan gazdaságbarát pártoknak számítanak. 2002 és 2011 között a CDU 126 alkalommal kapott 50 000 eurónál nagyobb adományt, az FDP 56-t, amíg a CSU 32-t. Hans Herbert von Arnim alkotmányjogász alapjában problémásnak tartja a pártoknak juttatott nagy adományokat és azt, hogy képviselőknek is lehet pénzt adományozni.

Die Welt

A német Amnesty International élén heves vita robbant ki az ügyvezető Monika Lüke körül, mivel azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól, aki megdöbbenéssel reagált a hírre és a lépést jogilag tarthatatlannak nevezte. Egyúttal annak a gyanújának adott hangot, hogy felmentésének valódi oka, hogy rövidesen anya lesz. Az elnökség azzal indokolta a lépését, hogy az elmúlt hónapokban fokozatosan megromlott a bizalmi viszony. Lüke visszautasította a történet ilyetén tálalását. „A levelet pontosan a három és fél héttel a lányom születése után kaptam meg, tehát az anyasági védelem időszakában”, írta a 42 esztendős asszony az Amnesty tagjainak. Ebben az időszakban valakinek az elbocsátása, vagy éppen felmentése jogilag tilos. Stefan Kessler az elnökség szóvivőjének szerint a vita nem politikai kérdésekről, hanem szervezeti megoldásokról zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.