Bach-csúcskísérlet Bogláron – de mit szól ehhez Liszt?

Két esztendővel a 24 órás orgonamaraton és -rekord után újabb próbatétel elé állítják Balatonboglár két évvel ezelőtt átadott, kétmanuálos, 30 regiszteres hangszerkirálynőjét. Pécstől Miskolcig, Pannonhalmától Szegedig szerte az országból érkeznek művészek és tanítványok, hogy részt vegyenek a nagyszabású kísérletben; Johann Sebastian Bach ma ismert mind a 300 művét előadják a magyar tenger partján. Liszt Ferencnek is lesz egy-két „szava” hozzá.

2011. 06. 14. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békéscsaba, Budapest, Eger, Debrecen, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Vác, Veszprém közép- és felsőfokú zenei intézményeiből érkezik június 17-én Balatonboglárra 12 orgonaművész és 40 tehetséges tanítvány, akik vállalták, hogy a római katolikus templom orgonáján megszólaltatják Bach összes művét.

A hangverseny méltó utóda lesz a két évvel ezelőtt, az új orgona átadásakor szervezett maratoni koncertnek. A „zenepatak” most is hasonlóan hosszan folyik majd, de ezúttal nem az idő, hanem a teljesség lesz a rekord: az eddig ismert, háromszáz darabból álló Bach-életmű egy előadási nap keretében szólal meg. A koncert egyben különleges tisztelgés a 200 éve született Liszt Ferenc előtt is, hiszen befejezésül Szamosi Szabolcs az ő B-A-C-H Prelúdium és Fúgáját szólaltatja meg.

A művésztanárok közül a legtöbbet Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes és Varga Petra vállalt az előadásból. Ők hárman a mintegy 22 órás zenei anyagból mintegy nyolc órát játszanak a kétmanuálos, 30 regiszteres hangszeren.

A tervek szerint június 17-én, pénteken 15 órától – a technikai szünetektől függően – szombat körülbelül délután 4 óráig tart a műsor. Bár két évvel ezelőtt volt maratoni résztvevő a hallgatóság soraiban, de az idén azokra is gondolnak, akik csak egy-két órát vagy egy délelőttöt, esetleg délutánt szentelnek a művészetnek, így lehetőség lesz szakaszonként jegyet váltani, és lesz „behallgató jegy” is. A koncert éjszakáját péntek este 11-től szombat reggel 7-ig belépti díj nélkül élvezhetik végig az orgonamuzsika kedvelői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.