Belgium is megkezdi a kivonulást

Pieter De Crem belga védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy jövőre felére csökkentik az Afganisztánban állomásozó belga csapatok számát.

MNO
2011. 06. 26. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli kormány ez év végéig garantálta legfeljebb 626 belga katona részvételét a nemzetközi stabilizációs erőkben (ISAF). Jelenleg Kabulon (325) kívül két tartományban, Kunduzban (127) és Kandaharban (116) állomásoznak belga egységek. A csapatkivonás főként a fővárosra vonatkozik majd, a kabuli repülőtér védelmét ellátó katonákat mind hazavezénylik.

Pieter De Crem tárcája világossá tette, hogy a csapatcsökkentés nem érinti az afgán hadsereg kiképzését, azt a törekvést, hogy az ország biztonsága fölött teljes egészében Afganisztán őrködhessen majd. A kiképzés folyamatos, és egyre eredményesebb, ugyanakkor elkerülhetetlen is annak érdekében, hogy az afgán hatóságok saját kezükbe vegyék a biztonság szavatolását – hangsúlyozta a védelmi tárca szóvivője.

A belga döntés Barack Obama amerikai elnök szerdai bejelentését követi: Washington 2012 nyaráig 33 ezer amerikai katonát von ki Afganisztánból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.