Bonyolultabb lehet a számlázás

Dékány Lóránt
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi másfél százalékos csökkenést vár el a lakossági földgáz- és energiafogyasztás terén Brüsszel, az Európai Bizottság tervei szerint pedig erről hamarosan az energiaszolgáltatóknak kell gondoskodniuk – adta hírül a Die Welt. A német lapból a távirati iroda idézett, amelyből kiderült, Günther Öttinger energiaügyi biztos egyebek között a számlázási rendszer átalakítása révén ösztönözne takarékosságra. A javaslat alapján az áramszolgáltatóknak és a távhőszolgáltatóknak havonta, a gázszolgáltatóknak pedig minimum kéthavonta kell majd tájékoztatni a lakossági ügyfeleket arról, mennyit is fogyasztottak. Brüsszel érvelése alapján az eddiginél sűrűbben és rendszeresen érkező számlák révén az ügyfelek pontos képet alkothatnak a fogyasztásukról, ami ösztönözheti a takarékosságot.
Az Európai Bizottság ugyanakkor a háztartások mellett az állami és önkormányzati szférát is spórolásra kényszerítené. Elképzelésük szerint 2014 januárjáig 3 százalékosra – a jelenlegi duplájára – kell emelni az uniós energiahatékonysági előírásoknak megfelelő középületek arányát. A közszférának minden egyéb területen is az energiatakarékosságra és -hatékonyságra kell törekednie, így például a járműbeszerezéseknél takarékos modellt kellene választaniuk. A javaslatokat egy új energiahatékonysági csomag tartalmazza. A bizottság a következő hónapokban terjeszti elő a teljes tervet, amelyből a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetés után kötelező erejű szabályrendszer lehet. A csomag azt a már korábban kitűzött célt szolgálja, hogy a huszonhét tagállam energiafogyasztása 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen az 1990-es szinthez viszonyítva. A bizottság attól tart, hogy az unió tagjai törvényi kötelezettség hiányában elhanyagolják ezt a feladatot. – A tervekből egy túlburjánzó, bürokratikus ellenőrző rendszer képe bontakozik ki – fogalmazott a Die Weltnek Herbert Reul, az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.