Brutálisan drágult a krumpli

Az éves infláció az áprilisi 8,34 százalékról 8,41 százalékra emelkedett májusban Romániában, a havi arány 0,21 százalékos volt és ezt elsősorban a friss gyümölcsök, a krumpli, a méz, a cukor és különböző szolgáltatások árának emelkedése okozta, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

MNO
2011. 06. 12. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az inflációs adatok a gazdasági elemzők várakozásainál kisebbek. Az elemzők az átlagárak 0,3 százalékos emelkedésére számítottak és az infláció éves növekedését 8,5 százalékra becsülték. Az elemzők becslései a havi növekedést 0,3-0,5 százalék közötti értékre, az évest 8,3-8,6 százalék közöttire becsülték. 2011 májusában az élelmiszerek és nem élelmiszerek ára 0,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké 0,4 százalékkal.

A legnagyobb arányban a friss gyümölcs drágult, 6,71 százalékkal, ez most 29,38 százalékkal drágább, mint tavaly év végén. Tovább emelkedett a krumpli ára is, ez májusban 3,59 százalékkal növekedett és drágult a méz és a cukor is 1,41, illetve 1,24 százalékkal. Az év első öt hónapjában a krumpli ára 35 százalékkal emelkedett, a cukoré 19 százalékkal. Az élelmiszerek májusban 5,3 százalékkal kerültek többe, mint tavaly év végén. Jelentős árcsökkenés tapasztalható viszont a tojásnál, áprilishoz viszonyítva 6,41 százalékkal esett vissza az ára.

A nem élelmiszerek árának változása áprilishoz viszonyítva 1 százalék alatti, kivételt csak a víz, a csatornázás és a szemétszállítás díja képez, ezek 1, 23 százalékkal drágultak. A fogyasztói árindex (kivétel az alkohol és a dohány) májusban 0,18 százalékos volt. A fogyasztói árak májusban 0,23 százalékkal nőttek, ha kivesszük a zöldségeket, a gyümölcsöket, a tojást és a szabályozott áru termékeket.

Május végén 2010 decemberéhez viszonyítva a nem élelmiszerek 2,66 százalékkal voltak drágábbak, a szolgáltatások ára pedig 0,48 százalékkal csökkent. A Román Nemzeti Bank újraelemezte 2011-es inflációs előrejelzését és 3,6 százalékról 5,1 százalékra emelte, e jövő évi várakozások 3,2-3,6 százalék közöttiek. A második negyedévre a jegybank 8,7 százalékos inflációt becsült.

(erdely.ma)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.