Csak nálunk fagynak be a gázárak

Dékány Lóránt
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tervezik a gázárak befagyasztását a régió más országaiban – derült ki a múlt héten Budapesten megrendezett közép-európai gázkongresszuson. – Nem valószínű, hogy a kormány meglépné ezt, mivel liberalizált a gázpiacunk – fogalmazott Milos Kebrdle, a Cseh Gázipari Egyesülés főtitkára. Hozzátette, náluk a háztartások többet fizetnek a fűtőanyagért, mint az ipari fogyasztók. Hasonló a helyzet Lengyelországban is, ahol szintén a lakossági gáz ára a magasabb. Azonban mint Andrzej Sikora, a Lengyel Energetikai Intézet vezetője elmondta, náluk még nem nyílt meg a gázpiac. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem tudja elképzelni, hogy a varsói kormány befagyassza a gáz árát huzamosabb ideig, mert azt a piaci szereplők nem fogadnák el.
Pavol Janocko, a Szlovák Gáz- és Olajipari Egyesülés elnöke ugyancsak nem tud arról, hogy a helyi kormány az árak változatlanul tartását tervezné. – Kialakult egyfajta verseny a gázpiacon, ezt szeretnénk tovább erősíteni – tette hozzá. Rámutatott, náluk csak a lakossági szegmensben szabályozottak az árak, de hamarosan ezt is el akarják törölni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.