Csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást

Az általános felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartásához szükség van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, csakúgy mint a légszennyezés (ózon, korom) elleni intézkedések gyors elterjedésére is egy kedden ismertetett nemzetközi tanulmány szerint.

MNO
2011. 06. 14. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ilyen szennyeződések elleni gyors fellépés az egészségre gyakorolt jótékony hatásán túl rövid távon segít a hőmérséklet emelkedésének a korlátozásában is – hangsúlyozza az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése.

A koromban jelen lévő, a járművek, az erdőtüzek és egyes ipari létesítmények által kibocsátott szénrészecskék és a városi légszennyezés egyik legfontosabb összetevője, a Föld légkörének legalsóbb rétegében, a troposzférában lévő ózon szintén hozzájárul az általános felmelegedéshez. A szénrészecskék elfogják és elnyelik a napfényt, lerakódásukkor pedig befeketítik a havat és gleccsereket. A troposzféra ózonja a harmadik legfontosabb üvegházhatású gáz a szén-dioxid és a metán után. A tanulmány elkészítésében részt vevő félszáz természettudós rámutatott arra, hogy a kibocsátott légszennyezés kismértékű csökkentése is jelentős hatással van a közegészségügyre, a gazdaságra és a környezetre – hangsúlyozta közleményében Achin Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója.

A tanulmány felsorol több intézkedést, amelyek általánossá válása kívánatos lenne. Ezek a szén-, gáz- és kőolajiparban keletkező metánnak tisztább égető berendezések alkalmazásával történő újrahasznosítása, részecskecsapdák beszerelése a dízelüzemű járművekbe vagy a mezőgazdasági hulladék szabadtéri égetésének betiltása. A felsorolt intézkedések egyszerre javítják a levegő minőségét és csökkentik a felmelegedés veszélyét.

A tanulmány több módszert is felsorol, az egyikben csak ezeket az intézkedéseket hoznák meg, a másikban pedig ezek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével együtt valósulnának meg. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a korom, a metán és a szén-dioxid elleni összehangolt lépések növelik annak az esélyét, hogy az általános felmelegedés a nemzetközi közösség által meghatározott 2 Celsius-fok alatt maradjon.

A légkörben csaknem 100 évig megmaradó szén-dioxid kibocsátásának a csökkentésére irányuló mégoly hatékony intézkedések is csak 20-30 év múlva éreztetik a hatásukat, míg a légszennyezés elleni összetett fellépés ennél jóval korábban – hívják fel a figyelmet a szakemberek. A tanulmányt a németországi Bonnban mutatták be, az ENSZ következő (az év végén a dél-afrikai Durbanben tartandó) nagy klímakonferenciája péntekig tartó előkészítő tanácskozásán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.