„Egy volt minisztert rajtakaptak kisfiúkkal egy orgián”

Előzetes eljárást indított szerda este a párizsi ügyészség, miután pedofíliával vádolt meg egy volt minisztert Luc Ferry filozófus, de az illetőt nem nevezte meg.

MNO
2011. 06. 02. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferry, aki 2002 és 2004 között oktatási miniszter volt, a Canal+ kereskedelmi televízió egyik hétfő esti élő műsorában azt mondta, hogy politikai körökben mindenki tudja: „egy volt minisztert Marrákesben rajtakaptak kisfiúkkal egy orgián”. A filozófus azt állította, hogy a legmagasabb állami körökből, köztük az akkori miniszterelnöktől (Jean-Pierre Raffarintől) hallott az ügyről, de bizonyítékok hiányában nem kívánja megnevezni a megvádolt személyt, tartva attól, hogy rágalmazás miatt feljelenthetik.

A párizsi ügyészség vizsgálatával párhuzamosan Marokkóban két civil szervezet ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Meg kell majd neveznie a megvádolt személyt

„Örülök, hogy követ dobtam az állóvízbe” – így kommentálta az ügyészségi eljárás megindítását Ferry, akit várhatóan meghallgat a bűnügyi rendőrség, de ennek időpontja egyelőre nem ismeretes. Az eljárás célja kideríteni, hogy tényleg történt-e bűncselekmény, vagy pedig csak rágalomról van szó.

Ferrynek a rendőrség gyermekvédelmi osztályán feltehetően meg kell majd neveznie a megvádolt személyt, és azt is tisztáznia kell, hogy pontosan kitől hallott és milyen pedofilvádakról. Jean-Pierre Raffarin már jelezte, hogy fogalma sincs, milyen eseményekre utalt a kormányának volt tagja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának, a New Yorkban nemi erőszakkal vádolt, francia Dominique Strauss-Kahnnak és a szexuális zaklatás vádja miatt vasárnap lemondott Georges Tronnak, a kormány közszolgálati ügyekért felelős államtitkárának ügyei miatt Ferry hétfői kijelentése hatalmas visszhangot váltott ki a francia közéletben. Valójában épp a két botrányba keveredett politikusról volt szó abban a műsorban, ahol a filozófus úgy vélte, hogy „valószínűleg mindenki jól tudja” azt is, hogy egy volt miniszterről pedofilvádak terjedtek el.

A rendőrséghez kellett volna fordulnia

Rachida Dati volt igazságügyi és Alain Juppé külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a feljelentési kötelezettség elmulasztása maga is bűncselekmény, s Ferrynek a rendőrséghez kellett volna fordulnia. Jogi szakértők szerint ugyanakkor felmerül az elévülés kérdése, hiszen a filozófus jelezte: az ügy 2002 előttre nyúlik vissza.

A L’Express című politikai hetilap honlapján arra emlékeztetett, hogy a homoszexuálisok jogai mellett a hetvenes évek óta kiálló Jack Lang volt szocialista kulturális miniszter lejáratására jobboldali körökből korábban hasonló jellegű pletykákat terjesztettek, de azoknak semmilyen alapja nem volt. Lang a Le Figaro című napilap megkeresésére elmondta: minden személyt és újságot feljelent, aki Ferry utalgatásai alapján tisztességét kétségbe meri vonni. „Nem kívánok ebbe a történetbe egyelőre belekeveredni. Ha eljött az idő, majd megszólalok. Ez egy elkeserítően elcsépelt ügy” – mondta Lang.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.