Egyértelműbb előírások

Ősszel elkezdődik a fejlesztési minisztériumban a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvény kidolgozása – mondta a múlt héten Bencsik János, a tárca energiaügyekért felelős államtitkára. Cél a szabályozás egyszerűsítése, mert jelenleg az iparágra 120 különböző jogszabályban találhatók utalások.

Dékány Lóránt
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az év második felében kezdődik meg az egységes megújuló energiákat szabályozó törvény kidolgozása – jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a múlt heti budapesti nemzetközi geotermikus konferencián. A szabályozás egyszerűsítésével a tárca célja a megújuló energiaforrások elterjedésének segítése. Bencsik János arra hívta fel a figyelmet, hogy a megújuló energiát érintő szabályok jelenleg több mint 120 különböző jogszabályban elszórva találhatók, a rendszer nem átlátható, alkalmazása ezért a termelők és a hatóságok számára is nehézséget jelent. – A szabályozás egyszerűsítése javítja versenyképességünket a környező országokhoz viszonyítva a beruházásokért folyó vetélkedésben. – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, folyamatban van a megújuló és alternatív energiaforrások áramátvételi támogatásának átalakítása: a tervek szerint technológiatípusonként és méretkategóriánként meghatározott átvételi tarifát vezetnének be.
A szakpolitikus szerint a megújuló energia leggazdaságosabban a hőtermelésben hasznosítható. – A lakossági és közintézményi hőtermelésben a tavalyi 12 százalékról 2030-ra 32 százalékra növelhető a megújulók részaránya – hangsúlyozta Bencsik János. A tárca államtitkára úgy véli, hogy komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében Magyarországon, az ebből előállított energia mennyisége tíz év alatt megnégyszereződhet. – Bár az energiaforrás elsősorban hőenergia előállítását szolgálhatja, várhatóan az évtized közepéig megjelenik a geotermikus ásványkincs villamosenergia-termelésre történő hasznosítása is – fejtette ki Bencsik. A geotermikus energia részesedése a megújulókon belül a jelenlegi 8 százalékról 14 százalékra emelkedik 2020-ig, a hőszivattyúk pedig további öt százalékkal javítják majd az együttes mutatót.
A számok teljesülését a Környezet és energia operatív program pályázatai segíthetik. Ebben a helyi hő- és hűtési igény kielégítését szolgáló megújulóenergia-termelő berendezések telepítésére megnyitott kiírásában hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projekteket célzó kiírás keretösszege 1,62 milliárd forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.