„Egyetlen ország miniszterelnöke sem szeret koldusként pénzt kérni”

Az újabb pénzügyi mentőhitel folyósítását lehetővé tevő megszorítócsomag elfogadásához nemzeti konszenzusra szólította fel a görög parlamenti pártok vezetőit Jeórjiosz Papandreu, Görögország miniszterelnöke pénteki televíziós beszédében.

MNO
2011. 06. 10. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nehéz tárgyalások előtt állunk az Európai Unióval, ezért ismételten kérem a pártok vezetőinek együttműködését. Ha Görögországnak sikerül széles körű egyetértést mutatnia, akkor erősebb tárgyalási pozíciója lesz az országnak” – hangsúlyozta Papandreu azt követően, hogy csütörtökön benyújtotta az athéni törvényhozásnak a 2012–2015. évi költségvetési kiigazításokról szóló kormánytervezetet. „A konszenzus egyfajta garancia lenne az európai partnereink számára (…), meg kell mutatni, hogy felelősen gondolkozunk” – tette hozzá.

A görög kormány csütörtök este fogadta el azt az újabb csomagot, amelytől az idei évben 6,4 milliárd euró, 2015-ig összesen 28,4 milliárd euró megtakarítását reméli Athén. A megszorítás feltételét képezi a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részlete lehívásának, és tárgyalási alapot jelenthet ahhoz, hogy a csőd szélére jutott görög államháztartás újabb pénzforráshoz jusson. Az újabb megszorítások végrehajtásában azonban minden eddiginél nagyobb ellenállásba ütközhet a Papandreu-kormány. Az ellenzéki pártok, így a jobboldali új demokraták, valamint a kommunista baloldal is kategorikusan elutasították a parlamentnek benyújtott tervezetet.

Jannisz Mihelakisz, az Új Demokrácia párt szóvivője közleményben arról tájékoztatott, hogy „megbízhatatlannak, igazságtalannal és nem hatékonynak” tartják a középtávú terveket. „Ez de facto beismerése a mentőcsomag kudarcának” – írta a jobboldali politikus. További veszélyt jelenthet, hogy a kormányon lévő szocialista pártból – amelynek a 300 fős parlamentben 156 mandátuma van – egyre többen adtak hangot elégedetlenségüknek az újabb kiigazítások miatt. A görög parlament illetékes bizottsága szerdán kezdheti meg a csomag tárgyalását, éppen akkor, amikorra a szakszervezetek általános sztrájkot – immár a harmadikat –, valamint több tízezer főt megmozgató tüntetést szerveztek a parlament előtti Szintagma térre. A téren nap mint nap tüntetnek a privatizációra ítélt állami vállalatok dolgozói, akik ellenzik az állami vagyon értékesítését.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió is korábban széles politikai konszenzushoz kötötte az újabb – hírügynökségi források szerint 120 milliárd eurónyi – pénzügyi támogatásról szóló döntést. A kormánypárt azonban elkötelezett a költségvetési kiigazítások végrehajtása mellett. Az ellenzéki pártok megnyerése érdekében az ország miniszterelnöke egy új adótörvény benyújtását jelentette be szeptemberre, amelyben csökkentenék a forgalmi és társasági adót. Papandreu pedig pénteki beszédében óvatosabb hangot ütött meg és elismerte, hogy „a gyógyszer nem kellemes, a kezelés odaadást és kitartást igényel”. Úgy fogalmazott: „egyetlen ország miniszterelnöke sem szeret koldusként pénzt kérni más országoktól, én bizonyosan nem, de Görögországért teszem”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.