Egyperces csenddel emlékeztek a földrengésre

Japánban egyperces csenddel és atomellenes tüntetésekkel emlékeztek meg szombaton arról, hogy három hónappal ezelőtt döntötte romokba az ország északkeleti részét a hatalmas, 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami.

MNO
2011. 06. 11. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tohoku régióbeli elpusztult falvak és városok túlélői helyi idő szerint pontosan 14 óra 46 perckor (a földrengés időpontjában) emlékeztek meg a szörnyű katasztrófáról, amelyben 23 500 ember halt meg. Közülük 8000-nek a holttestét még mindig nem találják. Több mint 90 ezer túlélő pedig továbbra is különböző menedékközpontokban él.

A cunami súlyos károkat okozott a Fukusima-1 atomerőműben, amelynek sérült reaktorai még mindig radioaktív részecskékkel szennyezik a környezetet. Szombaton több ezren tüntettek Tokióban és más japán városokban, az atomerőművek bezárását követelve. A japán média szerint mintegy száz atomellenes tüntetés volt az országban.

Kan Naoto miniszterelnök – akit sokan azzal vádolnak, hogy rosszul kezelte a katasztrófát – szombaton a földrengés és cunami sújtotta térségbe, Kamaisi kikötőjébe látogatott, hogy az újjáépítésről tárgyaljon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.