„Elfogadhatatlan a Brassó központú régió”

Ioan Oltean PDL-főtitkár szerint a kormány felelősségvállalással fogadtathatja el az ország nyolc régióra osztásáról szóló törvényt. Az RMDSZ elutasítja a PDL terveit.

MNO
2011. 06. 11. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ioan Oltean pénteken arról beszélt, hogy a nyolc régióval számoló törvényt felelősségvállalással fogadtatná el a kormány június végéig. Azt is hozzátette, hogy erről végleges döntés egyelőre nincs a koalícióban, de tárgyalnak róla.

A PDL-főtitkár pénteki bejelentése azért meglepő, mivel a nagyobbik kormánypárt egyelőre nem állt elő saját, hivatalos régióátszervezési tervezettel – erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is beszélt néhány nappal korábban –, az ország nyolc régióra osztásával kapcsolatos terv Traian Basescu államfő javaslata, a kormánykoalícióban pedig nincs közös álláspont ezzel kapcsolatban.

Ioan Oltean pénteken arról beszélt, hogy a nyolc régió székhelye Kolozsvár, Brassó, Temesvár, Craiova, Konstanca, Iasi, Ploiesti és Bukarest lenne. A PDL-politikus szerint a kormány azt javasolja, hogy a jelenlegi 41 megye helyett csak nyolc legyen, a jelenlegi nyolc fejlesztési régió határait követve, mivel ezáltal jelentősen jobb hatásfokkal lehet lehívni és hasznosítani az EU-alapokat.

„Mi azt szeretnénk, hogy a 2012-es helyhatósági választások már az új régiós felosztás szerint zajlanának. Amikor azt mondom, hogy mi, akkor a PDL-re és a jelenlegi kormányzati többségre gondolok” – fogalmazott Oltean.

A PDL-politikus annak ellenére nyilatkozott így, hogy az RMDSZ álláspontja nem egyezik a nagyobbik kormánypártéval az új közigazgatási felosztás kérdésében, ugyanis a szövetség saját tervezete szerint az országot fejlesztési és makrorégiókra osztanák fel. Így a jelenlegi nyolc helyett 16 fejlesztési régió jönne létre, valamint öt makrorégió. Hargita, Kovászna és Maros megye egy fejlesztési régiót alkotna, és Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, illetve Beszterce-Naszód megyével együtt alkotnák az ötös számú makrorégiót. A felosztás tervezete az Európai Unió által kidolgozott NUTS-rendszeren alapszik (Nomenclature of Territorial Units for Statistics – Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája).

Markó: nincs közös álláspont a koalícióban

Markó Béla kormányfőhelyettes pénteken leszögezte, hogy a nyolc régiós tervezet csak a PDL szándékait tükrözi, és amíg erről nem történik megállapodás a koalícióban, fölösleges felelősségvállalásról beszélni. Hangsúlyozta: az RMDSZ nem támogatja a nyolcrégiós átszervezési tervet, attól függetlenül, hogy az elfogadtatása felelősségvállalással, vagy érdemi parlamenti vitával történne. „Átfogó és komoly viták és egyeztetések szükségesek az ország közigazgatási-területi átszervezéséről, de a nyolc régiós változattal nem értünk egyet” – hangsúlyozta Markó.

A kormányfőhelyettes azzal indokolta az álláspontot, hogy a nyolc fejlesztési régió túl nagy méretű ahhoz, hogy hatékony lehessen. Ezek az egységek még fejlesztési régiókként sem bizonyultak működőképesnek, bebizonyosodott, hogy határaik műviek, nem sikerült megfelelő gazdasági fejlesztési stratégiákkal előállniuk – fejtette ki Markó Béla. Azzal sem ért egyet az RMDSZ, hogy a jelenleg többségében magyarok lakta vidékek beleolvadjanak egy rendkívül nagy, román többségű régióba – tette hozzá Markó.

A háromszéki RMDSZ is tiltakozik

Állásfoglalásban utasította el pénteken a PDL tervezetét az RMDSZ háromszéki területi szervezetének állandó tanácsa. Mint írják, „Romániában szükség van a közigazgatási reformra, ezt azonban tárgyalásnak és széles körű társadalmi konzultációnak kell megelőznie. Az RMDSZ benyújtotta saját tervezetét, amely a régiók történelmi, kulturális, társadalmi, szociális és gazdasági sajátosságait figyelembe véve javasolja az átszervezést”.

A háromszékiek szerint az RMDSZ országos vezetőségével, egyházi vezetőkkel, az ifjúsági szervezetekkel, valamint a civil szféra képviselőivel való tanácskozás után arra a következtetésre jutottak, hogy elfogadhatatlan a PDL javaslata, mert az gyakorlatilag a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék beolvasztását jelentené.

„Az RMDSZ háromszéki területi szervezete számára az egyetlen elfogadható változat, hogy Székelyföld egy Dél-Tirolhoz hasonló, speciális státussal rendelkező régiót alkosson, és a Partium és a Szilágyság is egy entitás legyen” – olvasható a pénteken kiadott állásfoglalásban.

Lokodi: Nem felel meg egy nagy régió Brassó központtal

Elutasítja a PDL-elképzeléseit a Maros Megyei Tanács elnöke is. Lokodi Emőke szerint a jelenlegi, Brassó-központú, hat megyéből álló 7-es fejlesztési régió túl nagy és működésképtelen. Hangsúlyozta: több európai projekt megvalósítási kísérlete során bebizonyosodott, hogy a hat megye nem tud együttműködni. Ehelyett jóval megfelelőbb lenne egy kisebb régió, amelyet Maros, Kovászna és Hargita megye alkotna, központja pedig Marosvásárhely lenne.

(kronika.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.