Előbb oldják fel a tilalmat

Az országos horgászrendben szereplő dátumhoz képest a Tisza-tavon két héttel korábban ér véget idén a legnépszerűbb horgászhalak, a pontyok fajlagos fogási tilalma.

MNO
2011. 06. 02. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korán beköszöntött és tartós meleg klíma, a közelmúltban néhány centiméterrel megemelt vízszint és a nyugodt vízjárás eredményeként a Tisza-tavi pontyok jelentős része befejezte az ívást – közölte Albel Tamás, a halászati hasznosítással megbízott Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. médiareferense.

A cég kezdeményezésére idén az országos horgászrendben előírtnál két héttel korábban ér véget a pontytilalom a horgászvízen. A legnépszerűbb magyar horgászhal szezonja tehát a Tisza-tavon június 3-án, pénteken 0 órától kezdődik. Ettől kezdve a pontyok – a méret- és darabszám korlátozásra vonatkozó előírásokat betartva – szabadon foghatók és megtarthatók: a pecások már e hét végén, így a pünkösdi hosszú hétvégén is szákolhatnak a szép példányokból.

A médiareferens közlése szerint a tározó halállománya egészséges és biztonságban van. Az eddig kihelyezett 10 ezer kilogramm kétnyaras, valamint a 12 ezer kilogramm fogható méretű, háromnyaras ponty után további 30 ezer kilogramm méretes, azaz átlagosan 1,8-2 kilós, pikkelyes ponty növeli a horgászok fogási esélyét.

A ragadozó halak kedvelői számára pedig jó hír, hogy az idén eddig a Tisza-tóba telepített 260 ezer darab előnevelt csukát és 200 ezer darab előnevelt süllőt a közeljövőben további 200 ezer darab előnevelt harcsa követi majd, fenntartva ezzel a jelenlegi és megalapozva a későbbi halbőséget a víztározó területén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.