Eltűnik a korrupcióellenes támadások fő célpontja

Távozik az üzleti életből Rámi Mahlúf, Bassár el-Aszad szíriai elnök unokafivére, gyerekkori barátja, az arab országbeli korrupcióellenes tiltakozások fő célpontja – jelentette az állami média.

MNO
2011. 06. 17. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt a pénteki imanap előtt jelentették be. A szíriai felkelés eddigi három hónapja alatt általában a pénteki napokon voltak a leghevesebbek a tiltakozó megmozdulások és a legvéresebb a megtorlás.

Mahlúf egyebek között a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, vámmentes boltok, olajkoncesszió, egy légitársaság, egy szálloda- és építőipari konszern tulajdonosa, valamint egy bank résztulajdonosa.

Az üzletembert korrupció vádja miatt az Egyesült Államok 2007 óta szankciókkal sújtja, májusban pedig az Európai Unió is beutazási tilalmat rendelt el ellene, és zárolta a vagyonát. Mahlúf ennek ellenére ismételten hangoztatta, hogy törvénytisztelő üzletember, akinek a cégei ezreket foglalkoztatnak.

Mahlúf – aki az utóbbi tizenegy évben, az elnök hatalomra kerülése óta terjesztette ki üzleti vállalkozását – az állami média közlése szerint jótékonysági célokra és fejlesztési programokra fordítja vagyonát.

„Vállalatait oly módon fogják irányítani, hogy (…) munkahelyeket teremtsenek, és támogassák a nemzetgazdaságot. Mahlúf egyetlen olyan új projektben sem vesz részt, amely személyes hasznot hozna neki” – közölte a szíriai televízió.

A SANA állami hírügynökség szerint Mahlúf bejelentette: nyilvános versenytárgyaláson eladja a Syriatel cégben lévő 40 százalékos részesedését, és az így befolyó pénzt humanitárius tevékenységre, illetve a lázadásban elesettek családjának megsegítésére fordítják.

Szíriai emberjogi csoportok szerint az Aszad család 41 éves uralma ellen márciusban kitört felkelésben 1300 civil, valamint több mint 300 katona és rendőr halt meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.