Emlékülés Nádasdladányban

A XVI. század skót és angol kastélyainak mintájára épített, jelenleg felújítás alatt álló, de így is festői szépségű nádasdladányi Nádasdy-kastélyban ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját és tartotta emlékülését május végén az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV).

Munkatársunktól
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnöke, Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gilbert de Turkheim, az Európai Vadászszövetségek Szövetségének (FACE) elnöke, Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke, Simkó Gyula, a Safari Club International Közép-magyarországi Egyesületének elnöke (SCI) és Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke. A kulturális elemekkel színesített nap házigazdája és egyben műsorvezetője Balázsovits Lajos érdemes művész, a Játékszín igazgatója volt.
A Vadászkamara Kürtegyüttes köszöntő dallamai után megnyitóbeszédében Semjén Zsolt hosszasan méltatta gróf Nádasdy Ferenc – az OMVV alapítója – érdemeit, példaértékű munkáját és tenni akarását a magyar vadért, a magyar vadászatért. A történeti áttekintésében külön kitért arra is, hogy már 1881-ben a haladást tűzték zászlajukra a védegylet alapítói, és ez a célkitűzés többszörösen is visszaköszön a mai elnökség munkájában. Kiemelte: szükség van a Nemzeti vadgazdálkodási program létrehozására. Sok más mellett egyik fő céljuk a vadászati kultúra fejlesztése, ennek érdekében egy egységes vadászati múzeum létrehozása. Ángyán József is követendő példaként beszélt gróf Nádasdy Ferencről, majd hozzátette: a tudatos vadászat elengedhetetlen a természet szabályozásában, és e nemes tevékenység aktív természetvédelem. Kiemelte, a magyar vadállomány olyan kincs, amelyet mindenképpen óvni, védeni kell. Ezek után Gilbert de Turkheim beszédében kifejtette, hogy Magyarország a FACE programjaiban aktívan vesz részt, ezek közül is kiemelkedik a Natura 2000 túzokprogramjában tett erőfeszítése. Felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy a magyar vadászat és az ahhoz tartozó kultúra Európában meghatározó szerepet tölt be.
Az emlékülés zárásaként az OMVV, az Országos Magyar Vadászkamara, az SCI és a VKE megalapította a Nemzeti Vadászati Kerekasztalt, amelynek célkitűzésében többek között a közös párbeszéd, a vadállomány megőrzése, a vadászat elismertségének javítása és hatékony kezelése is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.