Érdekes felvételek készültek a mostari vörösiszapról

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola mérte fel a Bosznia-Hercegovinában található Mostar melletti vörösiszap-tározó állapotát – közölte az intézmény médiareferense az MTI-vel szerdán.

MNO
2011. 06. 01. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ocela Tibor emlékeztetett: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a főiskola szakembereit bízta meg korábban az ajkai zagytározó átszakadása miatti károk felmérésével, illetve közreműködtek a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak feltérképezésében is. A Károly Róbert Főiskola Távérzékelési Kutatócsoportjának szakemberei ugyanazt a hiperspektrális technikát alkalmazták a mostari vörösiszap-tározó környezetében, amely már bizonyított a Mexikói-öbölben és Kolontáron is – mondta a médiareferens.

A speciális szenzorral készített légi felvételekkel olyan elváltozásokat kerestek a kutatók, amelyekből következtetni lehet az esetleges szivárgásokra. A Mostar felett fekvő tározóban tárolt anyag ugyanolyan technológiából származik, mint amit korábban Ajkán alkalmaztak. A mostari alumíniumipar a szomszédos repülőgépgyárat szolgálta ki, ám a bauxitfeldolgozás a délszláv háború kirobbanásakor leállt – mondta Ocela Tibor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.