Erős marad a svájci frank

Svájcban a gazdasági növekedés ütemének lassulását jelzi a vezető gazdaságkutató intézet szerdán megjelent felmérése, amellyel kapcsolatban elemzők felhívják a figyelmet, hogy a svájci frank gyengülésére nem lehet számítani a következő hónapokban.

MNO
2011. 06. 29. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,23 pontra csökkent júniusban a májusi 2,30 pontról, ugyanakkor meghaladta a szakértői előrejelzések 2,22 pontos átlagát. A KOF kutatói szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik.

Elemzői kommentárok szerint az exportot és az idegenforgalmat hátráltató frankárfolyam ellenére a KOF indexe még mindig meglepően magasan van, ami a svájci gazdaság ellenállóképességét bizonyítja.

A frank tavaly több mint 10 százalékkal erősödött az euróval és a dollárral szemben, és az utóbbi hónapokban is megdöntött több történelmi rekordot. Gyengülésre nem lehet számítani a közeli jövőben, a befektetési menedéknek tartott deviza igen vonzó maradhat, legalábbis addig, amíg nem találnak megnyugtató megoldást a görög államadósság-válságra.

Az is a frank felé vonzza a forrásokat, hogy a piac decemberre kamatemelést vár a svájci nemzeti banktól – mondták elemzők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.