Ezrek vonultak az utcán + Képek

Ezrek gyűltek össze vasárnap Madridban, hogy a magas munkanélküliség és a súlyos megszorító intézkedések ellen tiltakozzanak.

MNO
2011. 06. 19. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több tízezres, mindenféle korú és világnézetű résztvevőkből kialakult tömeg hat menetben érkezett a város különféle részeiből a parlament épületéhez. „A munkanélküliség ellen! Szervezd meg magadat és harcolj! Vonuljuk együtt a munkanélküliség és a tőke ellen!” – volt olvasható az egyik menet által vitt nagy transzparensen. „A mostani helyzetet kiváltó bankoknak és kormányoknak tudniuk kell, hogy nem fogadjuk el az intézkedéseket és a költségvetési kiadások megkurtítását, azt akarjuk, hogy meghallgassanak bennünket” – áll a tüntetéseket szervező mozgalom felhívásában.


„Fel kell készülnünk az általános sztrájkra. Meg fogjuk bénítani az országot” – hangoztatta az egyik szónok. Hasonló megmozdulásokat tartottak több más spanyol városban, így Barcelonában, Valenciában és Sevillában is. A rendőrség nagy létszámban jelent meg a tüntetéseken, miután május végén egy tiltakozó akció összecsapásokba torkollott. José Luiz Rodríguez Zapatero kormányfő reményét fejezte ki, hogy békések lesznek a tüntetések. „A demokrácia szent és sérthetetlen törvénye, hogy a jogokat békésen kell gyakorolni” – mondta.


Közel kétévi recesszió után a munkanélküliségi ráta – 21,3 százalék – a legmagasabb az euroövezet 17 tagországa közül, a 16 és 29 éves korosztály körében pedig 35 százalékos. Öt héttel az „elégedetlenek” mozgalmának megjelenése után sem csökkent a lendület. Az el Mundo című napilap a rendőrségre hivatkozva 35-40 ezer madridi tüntetőről számolt be. A gazdasági válság és a szárnyaló munkanélküliség miatti tiltakozások május 15-én kezdődtek Madridban és – a Twitter, valamint a Facebook közösségi oldalakon M-15, Spanyol Forradalom és Valódi demokráciát most néven – gyorsan szerveződtek.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.