Felelőtlen gazdák – a minisztérium azonnali vizsgálatot rendelt el

Azonnali, sürgős vizsgálatot rendelt el két ügyben természetkárosítás gyanúja miatt Fazekas Sándor – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája pénteken.

MNO
2011. 06. 17. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény emlékeztetett rá, hogy május végén a Balatonfenyves melletti madárrezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent, így súlyosan veszélybe került a láp madár- és állatvilága, amely akár az értékes élőhely megszűnését is jelentheti. Mindez akkor történt, amikor éppen június 1-jétől a területet – az úgynevezett ramsári egyezmény alapján – különösen védett nemzetközi vadvízi élőhelynek minősítették. Információk szerint a terület hasznosítására a korábbi években 99 évre szóló haszonbérleti szerződést kötöttek a Hubertus Agráripari Bt.-vel, és a cég évente hektáronként 10 forintot fizet a Nagyberek-Fehérvizért – áll a közleményben.

A másik súlyos természetkárosítás a Biharugrai Halastavaknál történt. Az ország egyik legértékesebb vizes élőhelyét évekkel ezelőtt privatizálták. A közlemény szerint az egykor halakban, madarakban gazdag terület mára szinte teljesen elhanyagolttá, kietlenné vált a felelőtlen új gazdák nemtörődömsége miatt.

Az elrendelt vizsgálatoktól Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megalapozott, gyors eredményeket vár.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.