„Fenntarthatatlan a status quo”

„Fenntarthatatlan a status quo” Izrael és Palesztina között, ezért még ebben a hónapban Párizsba invitálja a két fél vezetőit a béketárgyalások folytatására Alain Juppé francia külügyminiszter.

MNO
2011. 06. 02. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juppé ezt csütörtökön, Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel folytatott rámalláhi megbeszélése után jelentette ki. Mint mondta, a meghívást továbbíttatta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek is, a délután folyamán pedig Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is beszél róla. A francia diplomácia vezetője nem fejtette ki, hogy a palesztinok miképpen reagáltak az ajánlatra.

Az Egyesült Államok közvetítésével zajló béketárgyalások tavaly ősszel a ciszjordániai zsidó telepek bővítése miatt maradtak abba, alig néhány héttel újrakezdésük után. Juppé reményei szerint a felek még július vége előtt újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek. A palesztinok korábban már kijelentették, hogy amennyiben nem lesz áttörés a békefolyamatban, akkor szeptemberben az ENSZ-től fogja kérvényezni a Palesztin Hatóság államként való elismerését, amelyet Izrael egyértelműen ellenez. Ha újrakezdődnek a tárgyalások, a francia közvetítők valószínűleg a Barack Obama amerikai elnök által előterjesztett megoldási keretet próbálják majd keresztülvinni, amely a biztonsági kérdésekre és a határok problémájára összpontosít, ez utóbbiakból az 1967-es háború előtti határokat véve alapul. Az olyan összetettebb kérdéseket pedig, mint például Jeruzsálem státusa, illetve a palesztin menekültek Izraelbe való visszatérésének ügye, egy évvel később tárgyalnák meg.

Netanjahu korábban már elvetette ezt a kezdeményezést, mivel szerinte Izrael 1967 előtti határai védhetetlenek, de a francia javaslatra a kormány még nem reagált.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.