Funar feljelentést tett táblaügyben

Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester büntetőjogi feljelentést tett azok ellen, akik részt vettek a Mátyás-szoborcsoport restaurálásában, és eltávolították a korábban általa elhelyeztetett, vitatott idézetet tartalmazó táblát.

MNO
2011. 06. 03. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról a tábláról van szó, amelyet a szélsőségesen nacionalista volt városgazda 1992-ben helyeztetett el a szoborcsoport talapzatán, és amely a Nicolae Iorga román történésztől származó idézetet tartalmazza: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.

A szoborcsoportot magyar–román közös finanszírozással nemrég felújították, e munkálatok során távolították el azt a táblát. Utóbb azonban román részről a Mátyás-szoborcsoport elé helyeztek egy olyan táblát, amely nem azonos a Funar-félével, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.

Mindezt Sorin Apostu kolozsvári polgármester szabályosnak tartja, holott a kolozsvári magyarság és a Kelemen Hunor által vezetett romániai kulturális minisztérium törvénytelennek minősíti e cselekedetet. Funar most e javában dúló konfliktus kellős közepén tett feljelentést az ő egykori bronztáblájának eltávolítói ellen.

Az erdélyi Krónika beszámol arról, hogy Funar egy sajtóértekezleten kifejtette: a restaurálás során a kolozsvári polgármesteri hivatal, az illetékes műemlékvédő bizottság, a kulturális tárca, az Utilitas Kft. és a Concefa Rt. munkahelyi visszaélést követett el.

„Kényük-kedvük szerint restaurálták a műemléket, fittyet hányva a történelmi valóságra, arra törekedve, hogy megalázzák a román lakosokat” – mondta Funar egy sajtóértekezleten. „Ez bűncselekmény, mivel egy történelmi emlékmű engedély nélküli részleges megrongálásáról és meggyalázásáról van szó” – fogalmazott a volt polgármester.

A kolozsvári Szabadság pénteki kommentárjában azt írja: „Fogadjuk el végre, hogy a 80 százalékos román többség eltaposott bennünket”. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy jövőre helyhatósági választások lesznek, és a magyarellenesség felszításában szerinte nemcsak a román ellenzéki pártok érdekeltek, hanem a jelenleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMSDZ) együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) sem siet a kincses város magyarjainak a segítségére.

Az alpolgármester tehetetlen

„Kétségtelen, hogy azt tesznek velünk, amit csak éppen akarnak. Alpolgármesterünk (László Attila – a szerk.) tehetetlen, a kolozsvári városi tanácsban a narancssárgáknak (a PD-L-seknek) megvan a kétharmados többségük, így egyszerűen nincs szükségük az RMDSZ támogatására, szavazataira” – írja.

A Romania libera pénteki száma fél újságoldalt szentelt az ügynek azzal a címmel: „Hogyan vált Corvin Mátyás a viszály szimbólumává?”. A cikk megállapítja: az egykori királyt magukénak vallják mind a románok, mind a magyarok. Ahelyett, hogy azt a műemléket a román–magyar megbékélés szolgálatába állítanák, Mátyás alakja nacionalista szenvedélyeket szít. A cikk a magyarokat is hibáztatja. Megállapítja például, hogy az újraavatási ünnepséget a magyarok „kisajátították maguknak”. Az akkor elhangzott hivatalos beszédek közül többet le sem fordítottak román nyelvre, ezenkívül csak magyar népi táncokat mutattak be, de egyetlen románt sem. Ezt követte a románok reakciója – írja a lap, úgy fogalmazva, hogy a román történészek egy csoportjának a kérésére a polgármesteri hivatal helyeztette el a mostani táblát.

Leonard Horvath, a Kolozs Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője a román lapnak megállapítja: ezt az egész vitát csak úgy lehet megoldani, ha a kolozsváriak elfogadják végre, hogy Corvin Mátyásnak a multikulturalitás szimbólumává kell válnia, hiszen alakja egyaránt fontos a románok és a magyarok számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.