Gyurcsányék húszpontos ultimátumot küldtek a vezérkarnak

Húsz pontban foglalta össze az MSZP június 18-i kongresszusára készülve ajánlásait a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform elnöksége. Kezdeményezik, hogy a kongresszus buzdítson a pártszavazásra való részvételre, mondja ki, hogy büszke a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány intézkedéseire, valamint vesse el, hogy az MSZP „balra forduló” párt legyen.

MNO
2011. 06. 02. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenkinek szóló jóléti ígéretekkel nem lehet igazságos viszonyokat teremteni” – olvasható volt miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett dokumentumban, amelyet Gyurcsány Ferenc platformja a kongresszus figyelmébe ajánl, és amelyet az MSZP parlamenti képviselőinek és megyei elnökeinek is elküldtek. Az irat húsz pontban foglalja össze azt, amit a Demokratikus Koalíció szerint a kongresszusnak – állásfoglalás, politikai nyilatkozat, illetve határozat kiadásakor – figyelembe kell vennie. Ezek között szerepel, hogy mondják ki: nyitott, modern balközép párttá akarják formálni az MSZP-t, és elvetik, hogy a szocialista párt „balra forduljon”.

A Gyurcsány-platform kezdeményezése arra is irányul, hogy a kongresszus vállalja a 2002 és 2010 közötti kormányzást, nyilvánítsa ki, hogy büszke a Horn-kormány Bokros Lajos fémjelezte stabilizációs politikájára, a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány reformtörekvéseire, válságkezelésére, s hogy e kormányok szellemiségét kívánja a választóknak ajánlani. Célként rögzítenék az MSZP szervezeti egységének megőrzését és politikai egységének megteremtését úgy, hogy az modern szociáldemokrata hitvallásra, átlátható belső viszonyokra és „magas színvonalú erkölcsösségre” épüljön. Indítványozzák, hogy a kongresszus kérje arra a párt tagjait: vegyenek részt a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett – június 22-e és 28-a között esedékes – pártszavazáson, és mondják el véleményüket az MSZP megújításáról. Az ajánlás javasolja, a kongresszus mondja ki, hogy Orbán Viktor „feldúlta” az alkotmányos rendszert, illetve hogy az MSZP tagjai és támogatói az „Orbán-rendszer” ellenzékének tekintik magukat.

A Demokratikus Koalíció szorgalmazza, rögzítsék, hogy a szocialisták nyitottak az ellenzék demokratikus pártjaival és mozgalmaival való együttműködésre, indokoltnak látják, hogy a sarkalatos törvények vitájában közös álláspontot képviseljenek. A Gyurcsány-platform emellett azt szeretné, hogy a kongresszus utasítsa el a kormány adó- és szociálpolitikáját, az önkormányzatiság csorbítását, az „egyetembezárási programot”, az érdekegyeztetés mai rendszerének egyoldalú felrúgását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást.

Az MSZP kongresszusának összehívását Mesterházy Attila pártelnök a választmány múlt szombati ülésén kezdeményezte, mint mondta azért, hogy a szocialista párt belügyeiről és jövőjéről szóló vitát korrekt és átlátható módon zárják le, és a többség eldönthesse, milyen pártot akar. A kongresszuson személyi kérdésekkel és az alapszabály módosításával nem foglalkoznak majd. A választmány arról is döntött, hogy a Demokratikus Koalíció által javasolt – egyebek mellett közvetlen pártelnökválasztást és az MSZP-s politikusok vagyonnyilatkozatának ellenőrizhetőségét célzó – pártszavazást a kongresszus után tartják meg. A szocialista pártban már felálltak a június 18-i rendkívüli kongresszus lebonyolításában közreműködő bizottságok; az előkészítő és a dokumentumszerkesztő bizottságot Mesterházy Attila vezeti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.