Ha növekszik a tesztoszteronszint, indulhat az ostrom

A férfiaknál kimutathatóan növeli a nők körüli legyeskedésre való hajlamot a tesztoszteronszint emelkedése.

MNO
2011. 06. 01. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy spanyol–holland kutatócsoport tanulmánya szerint a férfiak nagyobb érdeklődést mutatnak a nők iránt tesztoszteronszintjük megemelkedését követően. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a szervezetben lévő férfi nemi hormon mennyisége közvetlenül befolyásolja a viselkedést. Sok emlősnél van hatással a tesztoszteron néhány folyamatra, például a férfi nemi szervek fejlődésére vagy a spermium termelésére. Emellett madarakon és patkányokon végzett kísérletek arra is rámutattak, hogy a hormon a párzási készséget is fokozza.

A groningeni és a valenciai egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a hormon a férfiak idegen nőkkel szembeni viselkedésére. A vizsgálat során 48 férfit osztottak be párosával. A párok számítógépes játékokat játszottak egymás ellen – a kutatók a konkurens helyzet előállításával stimulálták a tesztoszteronképződést. A nyálvizsgálatok alapján a résztvevők tesztoszteronszintje átlagosan egyhatoddal emelkedett a korábbi állapothoz képest, függetlenül attól, hogy a játékban nyertek vagy vesztettek. Második lépésként a férfiak öt percet töltöttek el egy fiatal férfi vagy egy fiatal nő társaságában, miközben kamerák figyelték viselkedésüket.

A hormonlöket nem befolyásolta a férfiak egymás közötti kommunikációját, a nőkkel szembeni viselkedésüket azonban igen. Minél erőteljesebben növekedett a tesztoszteronszintje, annál több figyelemfelkeltő jelzést tettek a tesztalanyok a nőkkel szemben: nagyobb érdeklődést mutattak, több kérdést tettek fel, és magukról is többet meséltek. Emellett gyakrabban mosolyogtak, és erőteljesebben keresték a szemkontaktust. A kutatók szerint mindezek a jelek idegen nővel való találkozáskor egy esetleges románc első lépését jelenthetik. A hormon tehát a partnerkeresés sikerének esélyét is növelheti.

A szakértők azonban nem zárják ki a jelenség egyéb értelmezési lehetőségét sem, miszerint a korábbi konkurens szituáció alapvetően azon férfiak hormonszintjét növeli meg lényegesen, akik egyébként is hajlamosabbak a flörtre. A tanulmány a brit Királyi Társaság Proceedings B című folyóiratában látott napvilágot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.