Három százalék felett lehet a német gazdasági növekedés

A német pénzügyminiszter szerint a tavalyi 3,6 százalék után nem kizárt, hogy az idén is 3 százalék felett lesz a német gazdasági növekedés.

MNO
2011. 06. 16. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lenne nagy meglepetés, ha a tizedesvessző előtt hármas szám lenne – nyilatkozott Wolfgang Schauble csütörtökön egy banki tanácskozáson. A gazdasági keretfeltételek jók Németország számára – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a pozitív fejlődési irány jövőre is tartható, de az ideinél kissé alacsonyabb növekedés várható. Jelenleg a német kormány hivatalosan még 2,6 százalékos GDP-bővülést vár az idei évre.

Az idei első negyedévben a német bruttó hazai termék 1,5 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. Az első negyedévi növekedési ütem azonban a továbbiakban már nem lesz tartható. Elemzői várakozások szerint a negyedéves ütem 2012 végéig 0,5 százalék körül alakulhat.

A javuló gazdasági teljesítménynek köszönhetően a német államháztartási hiány az idén 2 százalék alá, és ezzel jóval az európai stabilitási paktumban kikötött 3 százalékos határ alá süllyedhet. Tavaly a maastrichti deficitkritérium felett, 3,3 százalékon alakult a deficit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.