Háromezer kilométert úszhat hazáig

Az Új-Zélandra tévedt császárpingvint visszaengedik az óceánba, amint teljesen felépült, így mintegy háromezer kilométert úszhat antarktiszi otthonáig – jelentették be a szakemberek szerdán.<br /><br />

MNO
2011. 06. 29. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Happy Feet (Táncoló Talpak) névre keresztelt madarat Wellington közelében találták meg a parton múlt héten, és a városi állatkertbe szállították, miután ágakat, valamint homokot fogyasztott és megbetegedett.

Háromórás beavatkozást követően állapota stabilizálódott, és a figyelem ismét arra terelődött, mit is kezdjenek a szokatlan vendéggel. A megalakult „pingvintanácsadó csoport” – az állatkert szakemberei, a Környezetvédelmi Minisztérium, a wellingtoni Massey Egyetem és a Te Papa nemzeti múzeum – szerdán ült össze, hogy döntsenek sorsáról.

A szóvivő szerint megegyeztek abban, hogy a császárpingvint jobb visszaengedni a Déli-óceánba, Új-Zélandtól délkeletre. Ez ugyanis a fiatal császárpingvinek ismert élőhelyének északi szegélye. Az egyéb opciók között felmerült a fogságban tartás, melyet a megfelelő intézmények hiánya miatt elvetettek, illetve visszaszállítása az Antarktiszra. A szóvivő szerint azért nem viszik vissza közvetlenül otthonáig a pingvint, mivel az ilyen korú madarakat általában az Antarktisztól északra találják meg úszó jégtáblákon és a nyílt óceánon.

Azonban a hét elején az állatkert orvosa azt mondta, hogy a pingvin még hónapokig lábadozhat, míg elég egészséges lesz ahhoz, hogy elengedjék, mivel alultáplált a hosszú út és az emésztőrendszeri problémák miatt. Mindeközben az állatkert közlése szerint a madár légkondicionált, tört jéggel ágyazott helyiségben kap helyet, hogy lehűtsék Új-Zéland relatíve meleg környezetében.

A madár mindössze a második császárpingvin, melyet valaha Új-Zélandon dokumentáltak. A pingvin akkor lett beteg, amikor a homokot összekeverte a hóval, és azt kezdte el fogyasztani testhőmérséklete csökkentésére. A homok azonban eltömítette emésztőrendszerét.

A császárpingvin a legnagyobb testű pingvinfaj, elérheti az 1,15 méteres magasságot is. A pingvin felbukkanásának oka még mindig rejtély, bár a szakemberek szerint a császárpingvinek az antarktiszi nyár során a nyílt tenger felé veszik az irányt, ez az egyed pedig egyszerűen messzebb juthatott, mint a többiek.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.