Hat hordó bor indult útnak + Képriport

Az EU-elnökség átadási ünnepségére indult el a sárospataki Rákóczi-várból vasárnap hat hordó 2002-es évjáratú tokaji száraz szamorodni. Az ötlet Hörcsik Richárdtól, a térség országgyűlési képviselőjétől, a parlament európai ügyek bizottságának elnökétől származik.

MNO
2011. 06. 29. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország sikeres elnökséget tudhat maga mögött, és számomra külön öröm, hogy annak a Lengyelországnak adhatjuk át az elnökséget, amellyel a magyar nép legendás barátságot ápol évszázadok óta – mondta Hörcsik. – Szimbolikus értéke van annak, hogy Közép-Európa egykori szocialista országai közül éppen Magyarország és Lengyelország irányíthatja 2011-ben az Európai Uniót, ezzel is bizonyítva, igenis helyünk van Európában.

A Rákóczi-vár pedig azért bír ezen a napon szimbolikus jelentőséggel, hiszen évszázadokkal ezelőtt a Tokaji borútnak, amely Magyarországot Lengyelországgal kötötte össze, fontos állomása volt a pataki vár. Három országot köt össze a mostani esemény, hiszen Magyarország Lengyelországnak küldött ajándéka Kárpátalja közreműködésével jut el végcéljához. A hordók nagy része ugyanis Kárpátalján készült, a bor Tolcsváról került a hordókba, az úticél pedig Ungváron át Varsó, majd Kijev lesz. Az sem véletlen, hogy szamorodnit választottunk, hiszen ez tulajdonképpen egy lengyel szó, tág fordításban azt jelenti, „ahogy az Úristen megadta”.

(boon.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.