Hiába a megszorítás, lassan elmerülnek az adósságban

Tizenhárom éves csúcsra szökött fel az idei év első három hónapjában az államháztartási hiány Spanyolországban.

MNO
2011. 06. 17. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol központi bank pénteken közzétett adatai szerint 680 milliárd eurót tett ki a kormányzati adósság, ami a bruttó hazai termék(GDP) 63,6 százaléka, s ami 1998 óta a legmagasabb. Egy évvel korábban a GDP-arányos adósság még csak 55 százalék volt. Az Európai Unió stabilitási és növekedési paktumának előírásai szerint egy-egy ország államadóssága nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdasága csak lassan tud kilábalni a válságból: az idei első negyedévben mindössze 0,3 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest, amikor 0,2 százalék volt a növekedés. A hivatalos előrejelzések az idén 0,8 százalékos növekedéssel számolnak. A szerény növekedés miatt az első negyedévben 14 éve nem látott szintre, 21,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség az országban, ezzel Spanyolország nemcsak az EU-ban, hanem a fejlett ipari országok között is listavezető.

Ilyen helyzetben próbálja a spanyol kormány is megszorító intézkedésekkel kordában tartani a 6-7 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány növekedését egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének csökkentésével, adóemeléssel, a nyugdíjak inflációkövető emelésének felfüggesztésével, a beruházások és a helyi önkormányzatok finanszírozásának visszafogásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.