Hiába fizetett, nem kap áramot

A fehérorosz Belenergo szerdán este átutalta adóssága esedékes, 600 millió rubeles részét az orosz Inter RAO EESZ áramexportőrnek, amely azonban csütörtökön 0 órakor nem újította fel az áramszállítást, s az Inter RAO szóvivője éjszaka nem tudta megmondani ennek okát.

MNO
2011. 06. 30. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az orosz exportőr bejelentette: a Minszkkel való egyeztetés után napokon belül felújítja a szerdán 0 órakor leállított áramszállítást. Az orosz exportőr szerdán 0 órakor állította le az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, a fehérorosz Belenergo ugyanis február óta 1,5 milliárd rubel adósságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írja, a szállítások szerdai leállítása a „szappanopera” harmadik felvonása volt: az Inter Rao a fizetések elmaradása miatt június 9-én ötven százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről és megérkezett az első részlet is. A megállapodás értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie felhalmozódott adósságát.

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter RAO kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt. Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni.

Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a pénzintézet csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, az azonban elzárkózott ettől, amit azzal indokolt, hogy Minszknek – amint ez a gazdasági adatokból látható – van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes a döntést jó előre azzal indokolta, hogy az áramszállítások piaci alapon történnek, és azt mondta, a szállítások leállítása nem lesz hatással a fehéroroszországi fogyasztók áramellátására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.