Hibrideket hívnak vissza

A Toyota visszahívja több mint 110 ezer hibrid meghajtású autóját a hibrid rendszer esetleges meghibásodása miatt, a japán társaság szerdai közleménye szerint a problémával összefüggő balesetről nem érkezett bejelentés.

MNO
2011. 06. 29. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett modellek a Toyota Highlander Hybrid és a Lexus RX 400h városi terepjáró. A legtöbb kocsit, nagyjából 80 ezret az Egyesült Államokban kell visszahívni, de Japánban és Európában is rendelnek vissza ellenőrzésre autókat.

A hibát rosszul forrasztott tranzisztorok okozhatják. A meghibásodás következtében a kocsi a legrosszabb esetben leáll. Az ingyenes ellenőrzésre visszahívott autók vizsgálata legfeljebb tíz percig tart, ha pedig cserélni kell az alkatrészt, akkor nagyjából 4 órát vesz igénybe a szerelés.

A Toyota a legnagyobb autógyártó a világon, azóta viszont, hogy 2008-ban az amerikai General Motorstól (GM) megszerezte az elsőséget, szinte megállás nélkül válságkezeléssel kell foglalkoznia. A világméretű gazdasági válság és a túlzottan erős jen hatásai mellett visszahívások példa nélkülien hosszú sorozatával is meg kell küzdenie, 2009 óta több mint 10 millió kocsit rendelt vissza különböző hibák miatt.

Komoly csapás volt a márciusi földrengés és szökőár-katasztrófa is, ennek hatására a nyereség várhatóan 31 százalékkal – 280 milliárd jenre – csökken a 2011/12-es üzleti évben, és a termelés rendje csak novemberre áll helyre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.