Indul a szezon: Európa-szerte csatába vonulnak a zöld-fehérek

Csütörtökön két magyar csapat is megmérettetik a labdarúgó Európa-ligában: a Ferencváros hazai gyepen fogadja az örmény Ulissest, a Paksi FC pedig Andorrába utazik az UE Santa Coloma elleni összecsapásra. A találkozók előtt a két mesterrel latolgattuk az esélyeket.

Gabay Balázs
2011. 06. 30. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az andorrai gárda hazai pályán nem veszített mérkőzést a bajnokságban, ennek ellenére Kis Károllyal, a Paks vezetőedzőjével egyetértettünk abban, a magyar ezüstérmes egyértelműen a párharc esélyese. „A Santa Colomáról kevesen tudják, hogy tavaly is indult az Európa-ligában. Vannak felvételeink az ott lejátszott és bajnokságban megvívott meccseikről is, úgyhogy sikerült felmérni az ellenfél erejét. Annak ellenére, hogy a keret nagy része még nem játszott nemzetközi mérkőzést, úgy gondolom, hogy egyértelműen mi vagyunk a párharc esélyesei.”

A szerényen nyilatkozó tréner hozzátette, nem volt szükség külön motivációra, elegendőnek bizonyult a játékosok mentális felkészítése a meccs előtt. Kitért rá, hogy sokan többgólos sikert várnak már az odavágón is, a mai labdarúgásban azonban nincsenek már lazán megnyerhető meccsek. – A cél, hogy a saját folyamatos játékunkat játsszuk, amit eddig is láthattak a Pakstól az emberek. Nem kishitűségből mondom, de az elsőrendű szempont a továbbjutás, nem pedig a gólzápor.

Éger igen, Heffler nem

Kis Károly elmondta, vannak ugyan sérültjeik – Kovács Attila és Montvai Tibor például csak a bajnokságra lesz százszázalékos, Szabó János pedig vírusos fertőzés miatt marad itthon – a csapat összeállítását azonban ez nem befolyásolja döntően. A mestertől azt is megkérdeztük, rendbe jött-e a korábban szívproblémákkal bajlódó Éger László: a válasz igen. A Paks tehát a bajnokságban látott acélos felállásban kezdheti az odavágót. A második meccset pedig talán még acélosabban. „Az elmúlt napokban Heffler Norbert és Hrepka Ádám is csatlakozott hozzánk, mindketten komoly erősítést jelenthetnek majd a jövőben. Norbinak minimális kondicionális lemaradása van a többiekhez képest, úgyhogy az első mecccsen még biztosan nem szerepel, a másodikon már szóhoz juthat. Örülök neki, hogy egyelőre nincs távozónk. Az átigazolási időszak persze tart, így lehet még változás a keretben, azonban jelenlegi csapatunkat megfelelő erősségűnek tartom” – zárta szavait Kis Károly.

A paksiak már kedden útra keltek, szerda reggel Bécsből repültek Barcelonába. Innen még 3-4 órás buszút várt rájuk Andorráig. Szerdán a mérkőzés időpontjában még tartottak egy edzést a zöld-fehérek, csütörtökön este 7-kor pedig összecsapnak a Santa Colomával.

Megfogyva bár

A Ferencváros vezetőedzője a sorsolás pillanatában boldogan vette tudomásul, hogy csapata idegenben kezdheti az Európa-liga 1. körét, az UEFA azonban „beleköpött” a zöld-fehérek levesébe. Prukner Lászlónak ráadásul orvosi segítséget is igénybe kell vennie a kezdőcsapat összeállításkor, és hogy teljes legyen a kör, az örmény Ulissesről érkezett felvételen csupán elmosódott alakok látszódnak. „Nagyon örültünk az eredeti sorsolásnak, hiszen idegenben kezdtünk volna, és a kinti meccs tapasztalatával itthon jóval nagyobb eséllyel játszhattunk volna a továbbjutásért. Az előny most az örmények oldalán van, hazai pályán nekünk kell majd kezdeményezőbben fellépnünk. Az ellenfél feltérképezéséről annyit, hogy az UEFA-nak kötelessége a mérkőzés előtt egy felvételt eljuttatni minden csapathoz. Sajnos mi egy rendkívül gyenge minőségű anyagot kaptunk, így csupán 1-2 perces összefoglalókból szűrhettük le a tapasztalatokat. Annyi bizonyos, hogy Örményország kapui néhány évvel ezelőtt azon játékosok előtt is megnyíltak, akiknek korábban eszük ágában sem lett volna oda igazolni. Úgyhogy játékosállomány tekintetében nem áll rosszul az ellenfelünk.”

A Ferencváros trénere elmondta, játékosainak már maga a nemzetközi tétmeccs is tökéletes motiváció, azonban óva intett mindenkit az elbizakodottságtól: – Nem tudom, ki veszi magának a bátorságot, hogy lebecsülje ellenfelünket. Aki ezt teszi, nagyon nagyot téved. Amíg ők március óta folyamatosan játékban vannak – ekkor kezdődött az örmény bajnokság –, addig mi a felkészülés közepén tartunk. Ennek ellenére csak magunkkal kell foglalkoznunk és győznünk hazai pályán.

Prukner Lászlónak hiányzók sorával kell számolnia a csütörtöki találkozó előtt, hiszen Rósa Dénesnek eltört a keze, Lisztes Krisztiánnak combizomszakadása van, Tóth Bence pedig szintén sérüléssel bajlódik. – Sajnos Pölöskey napok óta nem edzett, Moralest pedig már nem tudtuk benevezni az El-be, úgyhogy eléggé »szűken vagyunk«. A frissen érkezett légiósok közül van, aki megkapta a nevezési papírt, de olyan játékosom is akad, aki nemhogy az Európa-ligában, de még a kontinensen sem játszott soha, a kép tehát eléggé vegyes.

A sok rossz hír között azért akad egy kellemes is: a hírek szerint június 15-én a klub átutalta a játékosoknak az elmaradt fizetéseket. A mestertől szerettük volna megtudni, vajon ezzel valóban lezárultak az anyagi gondok, vagy van még levegőben lógó tartozás. A tréner udvariasan elhárította a kérdést: „Ez nem az én kompetenciám, nekem a labdarúgókat kell felkészítenem a csütörtöki meccsre, a munkát pedig becsülettel el is végeztük.”

Innentől jöhet a mérkőzés, csütörtök este, szintén 7 órakor az Üllői úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.