Izraeli kórus énekelt az egykori koncentrációs táborban

Erőteljes, héber nyelvű dalok hangzottak fel csütörtök este az egykori dachaui koncentrációs tábor területén.<br />

MNO
2011. 06. 17. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken hetven évvel a nácik rémtettei után először énekelt izraeli kórus az egykori koncentrációs tábor területén. A jeruzsálemi zeneművészeti főiskola kamarakórusa és a müncheni vokálegyüttes a dachaui emlékhely evangélikus templomában telt ház előtt lépett fel.

A koncert előtt Stanley Sperberg kórusvezető elmondta: „Egy izraeli kórus sem lépett fel még korábban a koncentrációs táborban. Ez nagy lehetőség, különleges és fontos esemény számunkra. Számomra ez jel, hogy a németek és zsidók között megjavulhat a kapcsolat.”

A 22 éves Michal Front, akinek a nagyszüleit Auschwitzban gyilkolták meg, szintén fontos eseménynek nevezte, hogy épp Dachauban énekelhet a kórussal. Az énekesek számára a fellépés a Dachauban elhunytakra való emlékezés egyfajta formája. Fontos lépés, hogy a koncentrációs tábor kapui megnyíltak a héber dalokat éneklő kórus előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.