Jól húz a vietnami gazdaság

Valamelyest lassult, de így is gyors ütemben bővül a vietnami gazdaság: az első félévben 5,6 százalék volt a növekedési ütem az egy évvel korábbihoz képest.

MNO
2011. 06. 29. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány statisztikai hivatalának szerdán közzétett összehasonlító adatai szerint a tavalyi első félévben 6,2 százalékkal nőtt Vietnam hazai összterméke (GDP).

Az idei első félévben ugyanakkor erősödött az infláció: 16 százalékra az egy évvel korábbi 8,7 százalékról. A kormány számos intézkedéssel küzdött az Ázsiában egyik legmagasabb áremelkedési ütem ellen, egyebek között a kamatemelés és a közkiadások lefaragásának eszközeivel, de ezek nem bizonyultak túlságosan hatékonynak.

Elemzők szerint a problémák gyökere, hogy bár a vezetés lehetővé tette a jövedelmező magánszektor gyors bővülését, még mindig a jelentős számban veszteséggel termelő állami vállalatokra támaszkodik, és azokat segíti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.